Legyen tiszta a tűzhely is!
Ha a kifutott, kifröccsent zsíros maszatokat hagyjuk a felületre száradni, esetleg odaégni, azzal nem csak eszközeink tartósságát, de sokszor a készülő étel ízét is elrontjuk. Ha tehát a gázrózsa nem gyullad meg elsőre, a sütemény pedig nem sül át egyenletesen, legfőbb ideje takarítani!
Kerámia vagy inox?
A jó séf épp olyan büszke a főztjére, mint a konyhájára, ezért okosan választ új eszközt, és vigyáz a meglévőekre. Új főzőlap vásárlásánál jó tudni, hogy a kerámia felületet sokkal könnyebb tisztán tartani, mint az inoxot. Új sütő vásárlása esetén pedig érdemes tájékozódni a sütő tisztító funkcióiról: a pirolitikus Electrolux sütők például egyszerűen leégetnek minden szennyeződést a sütőtér faláról, a gőzsütők pedig gőzzel oldják fel a szennyeződéseket, megkönnyítve ezzel a tisztítást.
Ne halogasd!
Alapszabály, hogy a szennyeződéseket mindig frissen távolítsuk, mert ha rászárad, odaég, sokkal nehezebb dolgunk lesz.
Szappan és víz
Fontos, hogy a tisztításhoz ne használjunk szemcsés tisztítószereket, mert összekarcolhatják a felületet, válasszunk inkább szappant és vizet, mert ezekkel minden felület tisztítható.
Fogkefe
A gáztűzhely gázrózsáiról fogkefével dörzsölve tudjuk legjobban eltávolítani a szennyeződést, a rózsa alatt a rozsdamentes acél felületeket pedig erre a célra fejlesztett tisztítószerrel érdemes áttörölni.
Fotó: fisherpaykel.com