Rákot és szívbetegséget okozhat a népszerű étrend - Lesújtó kutatási eredmény a vegetariánizmusról
Évtizedek óta folyik a vita arról, vajon mennyire jó a testnek a vegetáriánus étrend. Egy friss kutatás a negatív vélemények irányába billenti a mérleg nyelvét: a vizsgálatok szerint ugyanis a húsmentes élet növeli a szívbetegség és a rák kialakulásának esélyét. Részletek a cikkben!
Gyulladásos folymatok indulhatnak el a testben
A generációkon átívelő vegetariánizmus genetikai mutációk megjelenéséhez vezet, ami növelheti a szívbetegség és a rák kockázatát. A kutatók szerint abban a populációban, ahol visszamenőleg számtalan generáció nem evett húst, az emberek sokkal valószínűbben fogják hordozni azt a DNS-t, ami sérülékennyé teszi őket a gyulladásokkal szemben.
Ezeknek a mutációknak köszönhetően a vegetáriánusoknak, bár kinyerik a szükséges zsírsavakat a növényekből, megnő a szervezetükben az arachidonsav mennyisége, ami tulajdonképpen előkészíti a talajt a különféle szívbetegségeknek, illetve a ráknak.
Az arachidonsavak finoman szólva is rosszfiúk: elősegítik a gyulladásos folyamatok kialakulását, hatnak az erek simaizmaira (összehúzzák vagy kitágítják őket), és csökkentik a gyomorsavtermelést, így károsíthatják a gyomor nyálkahártyáját. Az arachidonsavak pusztítása mellett a kutatók azt is kiemelték, hogy a mutációk miatt a szervezet nem tudja hasznosítani az omega-3 zsírsavakat, amik köztudottan a szív egészségéhez járulnak hozzá.
Ez az új tanulmány egyébként megerősíti egy korábbi vizsgálat eredményét, mely szerint azoknál, akik nem esznek húst, nagyobb eséllyel diagnosztizálhatnak bélrákot, mint azoknál, akik fogyasztanak. Érdekesség, hogy ennek pontosan ellentmond az a néhány hónappal ezelőtti kutatás, amely során kiderült: a vörös húsok nagy valószínűséggel rákkeltőek.