Ősi csodaszer: a gyömbér
A gyömbért már évezredek óta nagy becsben tartják, egyes népek a gyógyászatban, mások szerelmi hatóereje miatt alkalmazták, manapság viszont leginkább az ételek ízesítésére szolgál.
A gyömbér eredetileg a trópusi esőerdőknek a növénye, jellegzetes illatát és kellemesen csípős ízét a gyökerében rejlő illóolajainak köszönheti. Az első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing, már Kr.e. 3000 környékén jelentős gyógyszerként említi meg, míg az indiaiak az ókorban úgy tekintettek rá, mint testet-lelket megtisztító csodaszer, amitől leheletük az Istenek számára kellemes lesz, ezért a vallásos ünnepek előtt gyömbért ettek. A rómaiak rájöttek, hogy a gyömbér fokozza a szexuális képességet, ezért előszeretettel fűszerezték vele boraikat, míg az angolok inkább sört és gyomornyugtató italokat készítettek belőle.
A gyömbér számos jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre, amelyeket leginkább a népi gyógyászatban alkalmaztak. Erre a célra a növény gyökerét használták, amelyet ma már nemcsak nyersen, hanem őrölt formában is megvásárolhatunk. A gyömbér erősíti az immunrendszert, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, emésztési zavarokat enyhítő, és még az utazási betegségeket is kiválóan orvosolja. Kutatások által bizonyított, hogy csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, és segít a szívinfarktus megelőzésében.
A gyömbért többféleképpen használhatjuk: készíthetünk belőle teát, amely segít egyes betegségek leküzdésében, és nem mellesleg nagyon finom íze van. Fél liter vízben főzzünk 20 percen keresztül egy ujjnyi meghámozott, apróra vágott gyömbérgyökeret, majd ízesítsük egy kis mézzel. Por formájában alkalmazhatjuk emésztési zavarok ellen, olajként pedig izomfájdalmak esetén, amelyet semleges olajjal összekeverve masszírozhatunk a fájó testrészekbe.
Menstruációs fájdalmakra is remek orvosság, de hasznát vehetjük tanulás vagy munka közben is, mivel javítja a memóriát, élesíti az érzékeket, és fokozza az intelligenciát. A hagyományok szerint olaja hatására leküzdhetjük félénkségünket és határozottabbak leszünk tőle, és felélénkít, ha szomorú hangulatban vagyunk. A kínai orvoslás szerint számos betegség enyhítésén kívül még a fogfájásnak is kiváló ellenszere.
Úgyhogy használjuk bátran, tea, por, olaj formájában vagy fűszerként bolondítsuk meg vele ételeinket. Arra azonban ügyeljünk, hogyha nagy mennyiségben vagy hosszabb ideig alkalmazzuk, akkor arról tájékoztassuk orvosunkat és kérjük ki a véleményét.