Ne mondj le a tésztáról - Amit a tésztafogyasztásról tudnod kell

Magyarország kifejezetten a tésztafogyasztó országok közé tartozik. Rengeteg étel alapja a különböző formájú és ízű tészta, nem meglepő tehát, hogy az egyik legfontosabb élelmiszerünk közé tartozik. A tésztafogyasztással kapcsolatban azonban számos tévhit alakult ki, sokan hízlalónak tartják és egészségtelennek, ez azonban nem egészen így van.

Mit tartalmaz a tészta?

A boltokban kapható csomagolt száraztészták alapanyagai: tojás, gabonafélék és víz. Minél több tojást tartalmaz a tészta, annál nagyobb a vitamintartalma. A tésztában megtalálható többek között a B1-, a B2-, a B6-, az A- és az E-vitamin is. Ásványi anyagok közül pedig foszfort, kalciumot, kaliumot, magnéziumot tartalmaz. Egy igazi fehérjeforrás tehát, mely ezeken túl tartalmazza az összes olyan aminósavat is, ami a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen.

A fogyasztásról

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A tészta fogyasztását nagyban meghatározza az, hogy milyen feltét kerül rá. Tehetünk rá különféle zöldségeket - például kukoricát, paradicsomot, paprikát, csicseriborsót, zöldborsót, zöldbabot - és még számos további zöldség közül választhatunk. Ha ízesítésre gyógynövényeket használunk - mondjuk bazsalikomot vagy petrezselymet - akkor még tovább fokozhatjuk az egészséges étel ízét, arról nem is beszélve, ha olyan olajak képezik az adott étel alapját, amelyek esszenciális zsírsavat tartalmaznak.

A tésztát különböző salátákkal együtt elkeverve is fogyaszthatjuk, ami alacsony kalóriatartalmú és egyben laktató is. Ami a húsokat illeti: tehetünk rá sovány húsokat is, például halat, amelynek rendkívül magas a fehérjetartalma, a kalóriatartalma viszont alacsony. Vagy csirkemellet, sonkát és a pörkölt alapanyagaként szolgáló sertés vagy marhahúst.

Tudtad?

A tészta, amikor megvásároljuk, és még száraz formában áll rendelkezésünkre, akkor 10dkg körülbelül 350 kalóriát tartalmaz, ám miután kifőztük vízben, a kalóriatartalma csupán 100-200 kcal lesz.
A tésztának számos fajtája létezik, ezért függ az ételektől is, hogy mikor melyikre van szükségünk. A könnyebb tésztákat olyan ételekhez használjuk, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak mártást, a nehezebb tésztákat pedig sűrűbb állagú mártásokhoz javasoljuk.

A spagettitészta a bolognai és a sonkás tészta egyik alapanyaga, de lehet akár a makarónié is, de az utóbbira kaphatunk külön makarónitésztát is. Húsleveshez pedig a sokak által csigatésztát vagy cérnametéltet tálalhatjuk.
A tészta számos étel alapanyaga lehet, arra kell csak odafigyelnünk, hogy megfelelő mértékben és visszafogott rendszerességgel fogyasszuk. A boltokban rendkívül széles választékban kapható: durum, száraz, csiga, orsó, kályha, szóval mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Sztárok
Az Irigy Hónaljmirigy tagjai, Sipos Péter és Sipos Tamás is kipróbálta magát a Legyen Ön is milliomos legújabb évadában. Egy gasztronómiai kérdés állította meg őket!
Sztárok
Sokan nem értik a mai fiatalság nyelvezetét, de ez a kilencvenes években sem volt másképp – akkoriban is rengeteg szleng kifejezés hódított. Vajon mennyire ismerik ezen szavak jelentését a Demjén-...
Home&Design
Tedd meg ezt az apró, de életmentő lépést még ma – hiszen az életed a legnagyobb érték!
Lifestyle
A zárkózottság nem hibaként vagy gyengeségként értelmezendő – sokszor az önvédelem egyik formája. Azok, akik nehezebben nyílnak meg, gyakran rendkívül mély és összetett személyiségek, akiknek...
Lifestyle
A szorongás leküzdése és az érzelmi egyensúly elérése nem mindig igényel bonyolult technikákat vagy hosszadalmas terápiákat. Néha egy egyszerű, de hatékony eszköz, mint a terápiás takaró, képes lehet...
Lifestyle
Próbáld ki már ma és élvezd, ahogy ezek az apró pillanatok varázslatossá teszik a mindennapjaitokat.