Indiai fűszerek: Kardamom - a szív fűszere
A kardamom hazánkban még nem túl elterjedt, pedig rendkívül sok ételt és italt ízesíthetünk vele, az íze pedig mennyei. Arról nem is beszélve, hogy még szervezetünkre is jótékony hatással van.
Jelentése
A kardamom elnevezés, a görög kardia (szív) és amomum (fűszer) szavakból ered. A fűszernövény egyébként, Elő-India délnyugati partvidékéről, a Malabár-part környékéről származik, ahol már ősidők óta fogyasztják.
Megjelenése
Hüvelyestül vagy a termésfaltól mentesen, egész vagy őrölt állapotban kerül forgalomba. Zöld vagy fehér színű a magháza nem összetévesztendő a fekete kardamommal, ami egy másik fajhoz tartozó növény termése. A termés fala semmiféle íz-, olaj- vagy illóanyagot nem tartalmaz, fűszerként a gyengén kámforillatú, édes, fűszeres ízű magvakat használjuk. Termesztése elég bonyolult, ráadásul csak kézzel lehet begyűjteni, ezért elég drága - egy 10g-os csomag ára körülbelül 300-400Ft – innen származik a fűszerek királynője elnevezés. Ha tehetjük, egész hüvelyeket vásároljunk, mert a hámozott, esetleg őrölt termés sok íz- és illatanyagot veszít.
Felhasználása
A világ össztermelésének 60%-a az arab országokba kerül, ahol főként kávé ízesítésre használják. Indiában a tejes teát isszák ezzel a fűszerrel, valamint a szószok ízesítője. Remekül harmonizál az íze húsokkal, süteményekkel is. Európában nem túl elterjedt, főként a skandináv országok használják. A svédek például almapudingot ízesítenek vele, a norvégok pedig hamburgert és kolbászt. Tonizáló hatása miatt a kozmetikai ipar is felhasználja, a kardamomból kinyert illóolaj pedig a parfümök gyakori összetevője.
Tipp: Törjünk össze néhány magot, szórjuk a kávéba és így főzzük le! Ízesítsük mézzel és tejszínnel!
Jótékony hatásai
Legfőbb gyógyhatása az emésztés- és étvágyjavító tulajdonsága. Emellett, nevéhez hűen serkenti a szív izomzatának működését, de köhögés és megfázás kezelésére is használják.
Indiában önmagában is rágcsálják a magokat, mivel jót tesz a fogaknak és kellemes lehelet hagy a szájban.