Így moss fogat gyümölcs-, cukor- és alkoholfogyasztás után - Szájhigiénia ősszel
Beköszöntött az ősz, sokan ilyenkor utaznak el még egy utolsót pihenni. Az utazás, pihenés az új dolgokról szól: új emberekkel, új helyekkel és új ízekkel találkozunk. Ezért vigyáznunk kell, mert ilyenkor felmerülhetnek fogászati szempontból olyan veszélyfaktorok, amikre érdemes figyelmet fordítani. A megannyi friss élmények közepette elfeledkezhetünk szájhigiéniánk fontosságáról és nem fordítunk kellő figyelmet a tudatos fogápolásra. Ügyeljünk arra, hogy a megfelelő fogtisztító eszközeinket semmiféleképpen se felejtsük ki utazótáskánkból.
Gyümölcsfogyasztás
Egészségünk szempontjából hasznos, hogy nyáron és ősszel több gyümölcsöt fogyasztunk, viszont a gyümölcsök savassága a fogainkra ártalmas hatással lehet. Leginkább az ananász, az alma, az őszibarack és a narancs számítanak savas gyümölcsöknek, úgyhogy ezek fogyasztása után ajánlott egy alapos, soron kívüli fogmosás. Kirándulások alkalmával több folyadékot is iszunk, ami a fogak számára kifejezetten hasznos, hisz nem csak a szervezetünket hidratálja, de átmossa a szájüreget is, így segítve azt, hogy kevesebb baktérium rakódjon le fogainkon. Legjobb, ha tiszta vizet iszunk, és az is nagyon fontos, hogy gyerekeinket már kiskorban rászoktassuk, hogy szomjúság esetén ők is a víz mellett döntsenek.
Ha elcsábulunk...
A nyaralás, utazás alatt többször csábulunk el, és gyakrabban engedünk meg magunknak olyan nem kifejezetten egészséges ételeket, amiket egyébként nem tennénk. Rengeteg készételt, finomított és feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, és ezek közös jellemzője pedig a sok cukor. Az élelmiszeriparban szinte mindenbe cukrot tesznek, egyszerűen azért, mert az édes íztől mindent finomabbnak érzünk. A fenti okok miatt gyakorlatilag bármit eszünk, szénhidrátbevitel történik, amely a fogszuvasodás kialakulásának egyik elsődleges oka. Ezekből az anyagokból a baktériumok melléktermékként savat képeznek, amely károsítja az alacsony pH-ra érzékeny fogfelszínt.
A megoldás
A megoldás egyrészt minél több nyers, feldolgozatlan élelmiszer bevezetése az étrendünkbe, másrészt a cukormentes rágógumik használata az étkezések között. Ha megfelelő időn belül a plakksavak pH-ja megemelkedik, például cukormentes rágógumi fogyasztása révén, akkor az a savat semlegesíti, és a folyamat megáll. Bár maga a rágó is alapvetően élvezeti cikk, a cukormentes rágóguminak közismerten jelentős és jótékony szerepe van a fogak tisztán tartásában és a szájhigiénia megőrzésében. Azon felül, hogy tisztítja a fogakat, kellemes leheletet biztosít, stimulálja a rágóizmokat, és segít a stressz oldásában is. Ha minden étkezés után cukormentes rágógumit rágunk, csökkentjük a lepedék lerakódásának esélyeit, hiszen a rágógumi rágása fokozza a nyálteremést, s ezzel javítja a száj öntisztulását. Mindezek mellett a nyállal kiválasztott semlegesítő molekulák csökkentik a savképződést megőrizve ezáltal a plakk pH-egyensúlyát, amely csökkenti a fogszuvasodás veszélyét.