Egészség

"Mit lehet enni a húson kívül?" Tévhitek és tények a vegán étrendről

Ha szívesen belevágnál a vegán étrendbe, de kell egy kis útmutató, olvasd el nagy összefoglalónkat a témáról, amelyet szakértőnk, Boros Edit dietetikus állított össze.

Kérdések

Napjainkban egyre gyakrabban kerül szóba – a legkülönfélébb társaságban-, hogy xy vegetáriánus, vagy vegán, majd a beszélgetés további szakaszában kiderül: ezzel a két fogalommal sincsenek tisztában, nemhogy annak mögöttes tartalmával. Záporoznak a kérdések, hogy „ha nem eszik húst akkor mit” vagy „ha nincs állati eredetű táplálék akkor egyáltalán hogyan tartja életben a szervezetét”? Ilyen és ehhez hasonló kérdések tömkelege. Elérkezettnek láttam az időt erről a táplálkozási kultúráról egy kicsit bővebb ismertetővel szolgálni, alapvető különbségeket leírni és kicsit a részletekbe betekintendő, az ide tartozó irányzatokról informálni a téma iránt érdeklődőket.

Különbségek

Ha egy mondatban szeretném összefoglalni, hogy mi a különbség vegetáriánus és vegán étrend között, akkor azt a következőképpen fogalmaznám meg: a vegetáriánus nem eszik húst, de fogyaszt tejterméket például joghurtot, kefírt, tejet, tejfölt, vajat, sajtot és tojást is, a vegán azonban semmilyen állati eredetű ételt nem vesz magához. Itt megállnánk egy levegővételre, kicsit jobban beleásni magunkat a témába.

Típusok

A vegetarianizmust is különböző csoportokra tudjuk bontani, annak jellemzői szerint.

Az ovo-lakto vegetariánus semmilyen állatból származó húst nem eszik, viszont tojást és mindenféle tejtermékeket igen, és mézet is. Ez a legnagyobb csoport a vegetáriánusok között.

A lakto-vegetariánus étrend követőinek a különböző tejtermékek beleférnek, azonban semmilyen állat húsa és a tojás sem, viszont tejtermékek és a méz igen. Ez a csoport a legnagyobb hangsúlyt a tejből készült nyersanyagok használatára fekteti, mint pl. a sajtok, túró és a tejföl, a joghurt és a vaj.

Az ovovegetariánus étrend az előzőnek a fordított verziója. Tehát az ovo-vega tojást fogyaszt, de tejtermékeket és húsokat nem.

A makrobiotizmus nem számít igazából vegetáriánusnak, mert heti egy-két alkalommal engedélyezi a halfogyasztást. Ezen kívül esznek mézet is, de tejterméket nem. Ez egy speciális étrend, ahol kb. az ételek felét nyersen fogyasztják, és a hagyományos konyhákhoz képest nem fűszereznek.

A peszkatariánusok vannak legközelebb a vegetáriánus kifejezéshez, ugyanis csak halat és tenger gyümölcseit fogyasztanak. Húst, tejtermékeket és tojást egyáltalán nem.

Szemi-vegetáriánus a legtöbb ellentmondást, félreértést szülő irányzat. Fehér húsokat, főleg halaféléket és csirkét fogyasztanak. A szó hétköznapi értelmében nem számítanak vegetáriánusnak, hiszen esznek húst. Hitelesebben hangzana, ha ez a csoport egyszerűen csak azt mondaná, hogy a „fehér húsú” állatokat fogyasztja, ezért véleményem szerint nem tartoznak a vegetarianizmus egyik csoportjába sem.

Vegán étrend, életmód

A második leggyakoribb táplálkozási irányzat a vegán. Ezen a csoporton belül is több irányzatról beszélhetünk, de körükben a táplálékok egészségre gyakorolt hatása mellett fontos szerepet tölt be egy igen erős erkölcsi és etikai elköteleződés az állatvédelem, az állatok szabadsága és élethez való jogai mellett. A vegánok elutasítanak minden állati eredetű ételt így a halat is. A méz egy speciális kategóriát képez. Mivel állati közreműködéssel jön létre, de virágporból van, így sok vegán mézet sem fogyaszt. Étrendjük alapja a gyümölcs, zöldség, olajos magvak, csírák, zöld növények. A fehérjebevitelt nem hússal, tojással, tejjel, tejtermékekkel fedezik, hanem növényekkel, ételkészítési szokásaikra jellemzőek a "húshelyettesítő" ételek, mint a szejtán, azaz a búzahús.

A vegán táplálkozás egészségre gyakorolt hatása is megosztó lehet, hiszen az ebbe a csoportba tartozó egyének közt egyaránt megtalálható a legvékonyabb egészséges embertől a súlyosan elhízott, cukorbetegig mindenki, mivel ezek az ételek gyakran nagy mennyiségű finomított szénhidrátot, glutént, szétfőtt zöldségeket, gyümölcsöket egészségtelenül elkészített édességeket foglalnak magukban.

A nyers vegán irányzatot követők viszonylag szűk réteget képviselnek. Ők nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű ételt, valamint csak nyers tápanyagot visznek be, pontosabban legalább 75%-ban nyers ételeket tartalmaz. Ez annyit jelent, hogy ételeiket nyersen vagy maximum 40-42°C fokon hőkezelik és úgy fogyasztják. Ez az a határ, amikor az étel kémiai összetétele megváltozik, és csökken a tápérték. 40 °C fok alatt az ételek megőrzik enzimeiket, íz- és illatanyagaikat. Optimális tápanyagellátottságot nyújtanak, és megfelelő energiaszintet képesek biztosítani. Minél magasabb hőfokon kezeljük az anyagokat, annál nagyobb mértékű változás megy végbe bennük.

Ételeik nem tartalmaznak finomított élelmiszereket, tartósítószert, mesterséges anyagokat, ízfokozókat. Jellemző továbbá, hogy a főtt ételek megfelelőit, vagy azokhoz hasonló ételeket készítenek el, nyers vátozatban. Amit például a köznyelvben paradicsomos spagettinek hívunk, az náluk nyers paradicsomszósz és cukkíniből készült „spagetti” vagy például egy töltött káposzta, ami káposzta és a töltelékben nyers, préselt magvak vannak.

Van még egy csoport, őket fruitariánusoknak nevezi a kultúra, akik még a nyers vegánoknál is letisztultabb étrenden élnek. Ahogy azt az angol elnevezés sejteti, ők csak és kizárólag gyümölcs alapú ételeket fogyasztanak, melyekhez nem kell elpusztítani a termő növényt, ugyanakkor rájuk jellemző lehet a méz fogyasztása is. A közhiedelemben még a gyümölcsök fogyasztásától is félnek, főleg a nők, akik szinte elvesztek az irányzatok sokaságában.

Jönnek a kérdések, hogy „nem baj, ha sok gyümölcsöt eszünk naponta”, „mi van, ha cukorbetegek leszünk a bennük lévő fruktóztól”, „nem fogunk attól elhízni” ilyen és ehhez hasonlóak. Több tanulmány igazolta, hogy csak az ipari feldolgozás során létrejött fruktóz volt egyértelműen hozzákapcsolható a csökkenő májfunkcióhoz és nem a teljes értékű gyümölcsök elfogyasztása során bevitt fruktóz. Számos megválaszolandó kérdést vet fel a téma, amit napokig lehetne fejtegetni, de úgy gondolom ahhoz, hogy egy átfogó képet kapjunk, ezek az ismeretek elsőre elegendőek.

Ne ess pánikba, csak töltsd fel a vitaminkészleteidet.

Leadfotó és fotó:123rf.com

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Egészség
Fashion&Beauty
A Született feleségekben Gabbyként szereplő Eva Longoria nemcsak a népszerű szériában, hanem a való életben is divatikon – a legutóbbi megjelenésével ismét bebizonyította, hogy a stílusérzéke...
Sztárok
Idén is megrendezik a legnagyobb hazai fitness és életmód szakmai konferenciát Budapesten, a Millenárison 2024. november 30-án. Az esemény kapcsán megrendezett sajtótájékoztatón több hazai híresség...
Fashion&Beauty
Időnként mindenki vágyik egy friss, új megjelenésre, és mi más lenne ennél tökéletesebb módja a változtatásnak, mint egy teljes hajstílus átalakítás? A frodrászok szerint van most öt nagyon menő...
Lifestyle
Az Ikrek ismerőse hasznos információkat mondhat a jegy szülöttének, ami segíti tervei megvalósulását. Napi horoszkóp.
Egészség
A magyar konyha egyik nagy hagyománya a savanyúság, amit imádunk fogyasztani a szárazabb ételek mellé. Sokan nem gondolják, de ezeknek télen nagy előnyük is van.
Lifestyle
Magyarország több részét is belepte a hó, amire sokan vártak. A hópelyhek gyönyörűek tudnak lenni, de ha ránagyítunk, akkor nem fogunk két ugyanolyat találni?