Ezzel az apró dologgal hatalmas változást érhetünk el az agyműködésünknél
Multivitaminok és ásványi anyagok napi fogyasztása csökkentheti az idősek kognitív képességeinek romlását egy amerikai kutatás szerint.
Akár két évvel is lassíthatja a kognitív képességégek romlását
A kutatásban több mint 2200, 65 év feletti ember vett részt. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a táplálékkiegészítők mintegy 60 százalékkal vagy két évvel lassíthatják a kognitív képességégek romlását, elsősorban azoknál az embereknél, akik szív- és érrendszeri megbetegedésen estek át – írta a The Guardian szerdán.
Az Alzheimer-kór és a demencia kutatói kedvezőnek ítélik meg az eredményeket, ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy szélesebb körű kutatásokra van szükség, mielőtt a napi multivitamin-szedést javasolják idős embereknek a kognitív képességek hanyatlása ellen. Táplálékkiegészítőkkel végzett korábbi kutatások ugyanis nem mutatták ki ezek hatását a betegségre.
„Először mutattunk be bizonyítékot arról, hogy a biztonságos, könnyen elérhető és olcsó multivitaminokat és ásványi étrend-kiegészítőket naponta fogyasztó idős férfiak és nőknél az agyi képességek javulása tapasztalható a hosszútávú, véletlenszerű ellenőrzéssel elvégzett kutatás alapján” – írták a kutatók az Alzheimer's and Dementia című folyóiratban, az Alzheimer Társaság lapjában.
A világ öregedő népessége miatt a demencia az egyik vezető globális közegészségügyi kihívássá vált, de nincs gyógyszer, amellyel kezelni lehetne. Az Egyesült Királyságban mintegy 850 ezer ember szenved demenciában, többségük Alzheimer-kórban vagy érelmeszesedés okozta demenciában. A cukorbetegségben, magas vérnyomásban, magas koleszterinszinttől, valamint a depresszióban szenvedő időseknél magasabb a betegség kockázata.
Az észak-karolinai Wake Forest Egyetem és a bostoni Bringham and Női Kórház kutatói azt vizsgálták, hogy a kakaókivonat, vitamin- és ásványianyag-készítmények napi fogyasztása javítja-e a memóriát és a többi mentális képességet 2262, 65 év feletti ember esetében. A kutatók szavakat tartalmazó listák, számtani feladványok, beszédképesség és emlékezési képesség szerint sorolták be a résztvevők általános kognícióját a három éves kutatás előtt és után.
Az MTI szerint azok az idősek érték el a legjelentősebb javulást a kísérlet végére, akik a kutatás elején a legfeledékenyebbek voltak.
A kakaókivonat flavonoidokban gazdag, és korábbi kutatások arra engedtek következtetni, hogy javíthatja az agyműködést. A legutóbbi kísérlet eredményei szerint azonban a kakaót tartalmazó táplálékkiegészítők nem változtatják meg az emberek kognitív teljesítményét. A napi multivitamin- és ásványianyag-készítmények viszont a jelek szerint javítottak a kognitív eredményeken, elsősorban az szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknél, amely a demencia egyik ismert rizikófaktora.
Bár a kávé és a tea sokunk kedvenc itala, amelyeket élénkítő hatásuk miatt fogyasztunk, valamint remekül át is melegítenek minket a hűvös őszi napokon, érdemes odafigyelnünk valamire velük kapcsolatban, ugyanis egészségünk a tét.