Ételallergia vagy étel-intolerancia? Így derítheted ki, melyikben szenvedsz
Egyre több az emésztőrendszeri megbetegedés.
Divathóbort, vagy jogos önmegtartóztatás?
Valóban ennyien szenvednek étel-intoleranciában, vagy csak csatlakoztak egy hullámhoz, amikor nem mindegy, milyen tejet, pékárut, vagy éppen gyümölcsöt fogyasztanak. A szakember szerint először is tisztázni kell két fogalmat, mert ebben is sok a félreértés.
Nem mindegy ugyanis, hogy valakinek ételallergiája, vagy étel-intoleranciája van. Előbbi ugyanis az immunrendszer válasza egyes alapanyagokra, míg az intolerancia tüneteit az emésztőrendszer okozza. Ebben az esetben a kb. egy óra, de akár 48 óra múlva jelentkező panaszok enyhébbek, hiszen a puffadás, gyomorbántalom, bélpanasz, hasmenés, vagy székrekedés, bőrprobléma ugyan kellemetlen, de az életet nem veszélyezteti. A panaszok súlyossága minden esetben függ az elfogyasztott alapanyag mennyiségétől.
Ezzel szemben az ételallergia esetében nem számít az allergén anyag mennyisége, hatása azonnal jelentkezik, funkciós változásokat kialakítva egyes szerveinkben. Az arc, vagy a torok duzzanata, hányinger, hasfájás, nehézlégzés, szédülés jelentkezhet, de akár anafilaxiás sokk is kialakulhat: ilyenkor összeszűkülnek a légutak, vérnyomás-esés, gyors szívdobogás jelentkezhet, életveszélybe sodorva az érintettet. Ahhoz, hogy kiderüljön, van-e ételallergiánk, vagy intoleranciánk, nem elég a táplálkozásunkat és a testünk erre adott válaszait figyelni, érdemes felkeresni egy szakorvost.