3 fermentált finomság, amit érdemes megismerni!
A prognózisok szerint 2050-re Európában akár 100 millió ember is követheti a vegetáriánus étrendet – jelenleg ez a szám 38 millió! A trend megállíthatatlan, a táplálkozási szakértők pedig igyekeznek felhívni a figyelmet a növényi alapú táplálkozásra, különösen az erjesztett élelmiszerek fogyasztásának lehetséges előnyeire. Ezek az élelmiszerek, amelyek gyakran tartalmaznak probiotikumokat, nemcsak a vegán életmódot követők, hanem bárki számára előnyösek lehetnek.
Jöjjön 3 fermentált finomság, amit érdemes közelebbről megismerni!
A fermentáció az élelmiszerek konzerválásának ősi formája, mely most újra éli virágkorát.
Az erjesztett ételek megfizethetőek, mégis tápanyagban gazdagok, így a kiegyensúlyozott étrend részét képezhetik. Számos fermentált élelmiszer kiváló növényi fehérjeforrás is!
A leggyakoribb erjesztett élelmiszerek között olyan jól ismert ételek is szerepelnek, mint a kefír, joghurt vagy savanyú káposzta. Bár ezek közül mindegyik kiváló probiotikum forrás lehet, nem mindegyik illeszkedik a vegán étrendbe. Szerencsére számos erjesztett, minimálisan feldolgozott vagy nyers finomság közül választhatunk. A GymBeam táplálkozási szakértője hozott 3, kevésbé ismert fermentált finomságot, amelyek fogyasztása nem csak a vegánok és vegetáriánusok, de akár a mindenevők számára is rengeteg előnnyel járhatnak.
Kimchi
Egy hagyományos erjesztett koreai étel, amelynek fogyasztása egészen a 7. századig nyúlik vissza. Eredetileg káposztából, retekből készült, különböző fűszerek hozzáadásával. A kimchi egy frissítő, alacsony kalória és cukortartalmú erjesztett zöldségsaláta, amely része lehet egy változatos, tápanyagokban gazdag étrendnek. A fűszeres-savanykás ízű kimchi gasztronómiai szempontból is igazi aduász, hiszen ételízesítőként is funkcionál, ezerféleképpen fogyasztható, bármilyen salátát, szendvicset vagy húsételt feldob.
Tempeh
A gazdag fehérjeforrásnak tartott tempeh fermentált, főtt szójababból készül, és leginkább a hús vegetáriánus alternatívájaként fogyasztják. Általában szeletelhető tömbökben, vagy krém állagban lehet beszerezni, és enyhe diós íz jellemzi. A tempeh egy teljes értékű növényi fehérjeforrás, amely hozzájárulhat a fehérjeszükséglet kiegészítéséhez a vegetáriánus és vegán étrendben. Remek íze van a krémekben, kenyérre téve, salátákban vagy vegán hamburgerekben.
Natto
A natto egy ragacsos textúrájú japán étel, amely erjesztett szójababból készül. Azon kevés feldolgozott élelmiszerek egyike, ahol a szójabab egészben megőrzi alakját és ízét. Egyedi textúrája és íze mellett a natto kivételes tápértékkel rendelkezik. A natto jelentős mennyiségű rezet tartalmaz, amely hozzájárul a normál kötőszövetek fenntartásához és a vas szállításához a szervezetben. A nattot japán hagyományok szerint legtöbbször rizs- és halételek mellé fogyasztják.
Az erjesztett élelmiszerek fontos szerepet játszhatnak egy változatos étrendben és újra teret hódítanak, ezért számos lehetőség áll rendelkezésünkre, bármilyen életmódot és diétát is kövessünk. Biztosan akad a tányérunkra néhány finom falat! - szól a szakértő tanácsa.