Gesztenyés-szilvás bejgli - Ahogy nagyink készítette

Szereted a bejglit és idén is meg szeretnéd lepni a családodat ezzel a finomsággal, azonban szívesen újítanál valamit a recepten? Akkor itt a megoldás! Készítsd el ezt az isteni gesztenyés-szilvás változatot.

Hozzávalók (2 rúd, 20 szelet)

  • 1 dl tejföl
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tojás (+ 1 tojás a kenéshez)
  • 25 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 12,5 dkg margarin
  • 2 ek porcukor
  • 1 csipet só
  • 25 dkg magozott aszalt szilva
  • 2 dl vörösbor
  • 50 dkg főtt gesztenye (fagyasztott püré is lehet)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 ek édes kekszmorzsa
  • 5 cl rum

Előkészítés

A tésztát lehetőleg még előző este készítsük el, hogy legyen ideje pihenni. Langyosítsuk meg a tejfölt, tördeljük bele az élesztőt, majd keverjük el egy tojással. Morzsoljuk el a lisztben a margarint, majd adjuk hozzá a porcukrot és egy csipet sót. Öntsük össze a lisztes és az élesztős keveréket, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze jó alaposan. Formázzunk két cipóformát, amit csomagoljunk be fóliába és pihentessük a hűtőszekrénybe másnapig.

Elkészítés

A töltelék elkészítéséhez vagdaljuk össze az aszalt szilvát, majd áztassuk be a vörösborba. Fél óra pihentetés után csepegtessük le a szilvát, de ne nyomkodjuk ki belőle a bort. A főtt gesztenyét vagy a pürét törjük át, keverjük el a szilvával, a fahéjjal, a morzsával és a rummal. A cipókat lisztezett munkalapon 5 milliméter vastag téglalapokra nyújtjuk. Az első lap tetejét vékonyan megkenjük tojásfehérjével, hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 centit, elsimítjuk rajta a töltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 centi szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük és óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. A tészták tetejét tojássárgájával megkenjük, majd szobahőmérsékleten addig pihentetjük, míg a tojássárgája megszikkad (megközelítőleg 30 perc). Ezután a tojásfehérjével is átkenjük, majd újabb fél órát pihentetjük, hogy a kétszeri kenéstől szép márványos legyen a teteje. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, miközben a tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz ne repessze szét a tésztát. 30-40 perc alatt szép aranybarnára sütjük a bejglit, majd ha kihűlt szeletekre vágva tálaljuk.

Ha szereted a bejglit, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg a receptet másokkal is!

Fotó: cons.hu

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Lifestyle
A szorongás leküzdése és az érzelmi egyensúly elérése nem mindig igényel bonyolult technikákat vagy hosszadalmas terápiákat. Néha egy egyszerű, de hatékony eszköz, mint a terápiás takaró, képes lehet...
Lifestyle
Próbáld ki már ma és élvezd, ahogy ezek az apró pillanatok varázslatossá teszik a mindennapjaitokat.
Lifestyle
A jól megtervezett reggeli rutin nemcsak a napunk hangulatát és hatékonyságát határozza meg, hanem hosszú távon hozzájárulhat a testi-lelki egyensúlyunk fenntartásához is.
Lifestyle
A mai napon egy esemény heves reakciókat válthat ki a Bikából. Napi horoszkóp.
Sztárok
Sokan nem értik a mai fiatalság nyelvezetét, de ez a kilencvenes években sem volt másképp – akkoriban is rengeteg szleng kifejezés hódított. Vajon mennyire ismerik ezen szavak jelentését a Demjén-...
Sztárok
Habár még csak 9 éves, Sarolta hercegnő már most nagyon komolyan veszi a feladatait – kétség sem fér hozzá, hogy felnőttként nagy dolgokra lesz hivatott.