Sült oldalas, a magyar konyha kedvence - Karakteres, pikáns vacsora egy különleges körettel

A sült sertésoldalas a magyaros konyha egyik kedvence alapanyaga, a fűszerezésnek és a tálalásnak csak a képzeletünk szabhat határt. Az egyik kedvenc elkészítési módomban, egy mézes-dijoni mustáros pácot kap a hús, melyet karamellizált balzsamecetes kelbimbóval és azzal, ízvilágban tökéletesen harmonizáló édes burgonyapürével tálaltam. A végeredmény egy karakteres, pikáns vacsora lett, az egész rokonság imádta.
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Sült oldalas mézzel-balzsamecettel karamellizált kelbimbóval és édes burgonyapürével
Sült oldalas recept
Hozzávalók (4 személyre)
Pácolt oldalashoz
- 0,8 kg sertésoldalas
- 2 ek méz
- 2 ek Dijoni mustár
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 4 ek olaj
- só, bors ízlés szerint
A kelbimbó körethez
- ½ kg kelbimbó
- olívaolaj, kelbimbó sütéséhez
- 2 ek balzsamecet
- 1,5 ek méz
- ½ lime, facsart leve
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
- ½ narancs, reszelt héjja
- 1 dl olívaolaj, öntethez
- só, bors ízlés szerint
Édesburgonyapüréhez
- 1 ek olaj
- 1 nagy édesburgonya
- só, bors ízlés szerint
- tej, ízlés szerint ( ½ dl, ha sűrűbb, 1dl, ha hígabb pürét szeretnénk kapni)
Elkészítés
1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra.
2. A csontok mellett darabokra vágott oldalast, alaposan megmossuk és szárazra töröljük.
3. Összekeverjük egy tálban a mézet, apróra vágott fokhagymát és a mustárt. Beleforgatjuk a húst. Kizsírozott tepsibe tesszük az oldalas darabokat, és alaposan megsózzuk, borsozzuk, majd a sütőbe helyezzük őket és 1 óra 15 percet lefedve sütjük, ezután fedő nélkül további 30 percet.
4. Ezidő alatt az édesburgonyát vízben feltesszük forrni. Miután megpuhult, nagyjából 45-60 perc alatt, akkor leszűrjük róla a vizet. Majd a főtt burgonyához hozzáöntjük az olajat, tejet, sót, borsot és botmixer segítségével pürésítjük.
5. Miután elkészült az oldalas, felmelegítjük a sütőt 220 fokra. Félbevágjuk a kelbimbókat és a fás szár részét, ha van még neki, akkor levágjuk, mert az sütés után is kemény maradna.
6. Összekeverjük az olívaolajat sóval, borssal és ebbe az öntetbe beleforgatjuk a kelbimbókat. Majd egy alufóliával letakart tepsire helyezzük őket, vágott felükkel lefelé és 20 percig sütjük.
7. Ezalatt összekeverjük a balzsamecetet, a lime lével, reszelt narancshéjjal, mézzel, fokhagymával és az olíva olajjal. Ezt ráöntjük az elkészült még forró karamellizált kelbimbókra.
Tipp
Ha szeretnénk, hogy sziruposabb állaga legyen még a karamellizált kelbimbóknak, akkor 2-3 percre amikor az öntettel megforgattuk, tegyük vissza a sütőbe.
Hasonló finomságokért kattints a következő oldalra!
Fotók: Marton Adrienn
Oldalak
