Recept

Tények vs. tévhitek - Kőkemény igazság az alapanyagról, amit Te is minden nap használsz

A Tények vs. tévhitek sorozatomban olyan alapanyagokat mutatok be a konyhámban, amivel szinte minden nap találkozik mindenki, mégis vannak egészségesebb alternatíváik. Illetve a bennem felmerülő kérdésekre, megpróbálok válaszolni is, hátha hasznos lehet számotokra. Ezúttal a Himalája sót és a hagyományos asztali konyhasót vettem górcső alá.

Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Himalája vs. asztali konyhasó - Te melyiket választanád?

Azt hiszen elmondhatom magamról, hogy az elmúlt 2 évben tudatosan életmódot váltottam, ami által olyan élelmiszerektől szabadultam meg, amit vagy nagyon szerettem, vagy csak megszokásból ettem. Egyik ilyen nagy kedvenc számomra a só. Legszívesebben az édes ételeket is megsóztam volna. Bevallom őszintén, a mai napig a kelleténél többször használom. Csak most már az asztali konyhasó jóval egészségesebb alternatíváját, a himalája sót.

Miért káros az asztali konyhasó?

Azért mert, nem csak sót tartalmaz, hanem egyéb, káros összetevőket is, mint például - kálium, csomósodás gátló, fehérítő. Készítése során keresztülmegy egy olyan tisztítási folyamaton, amely mélyen beleavatkozik az anyag szerkezetébe. A nátrium-kloridot fehérítik, hogy a vásárlók elvárásának megfelelően hófehér legyen. A konyhasó tehát egyáltalán nem tiszta só..-Tartósítószert és segédanyagokat is tartalmaz, például alumínium-hidroxidot, amely a megfelelő halmazállapotának megmaradásához kell. A szakemberek a konyhasóban található aluminium mennyiségét túl magasnak tartják, ugyanis igazolt módon lerakódhat, felhalmozódhat az agyban.

Himalája vs. asztali só

Miért jobb a Himalája só, mint az asztali konyhasó?

A Himalája só, mint ahogyan azt neve is mutatja, a Himalája sóbányáiból származik, helyben bányásszák, és a tudomány jelenleg az egyik legértékesebb olyan sófajtának tartja, amelyet természetesen bányásznak, kézzel nyernek ki a földből, és semmilyen utólagos ipari kezelésnek nem vetik alá. A Himalája só kapcsán fontos még, hogy mindenféle szennyeződéstől és vegyi anyagtól mentes, hiszen a Föld legmagasabb hegyének gyomrában termelődött az évszázadok és évezredek leforgása alatt.

Ugyanolyan az intenzitása a himalája sónak, mint a konyha sónak?!

Erőteljesebb és csípősbb só íze van a konyhasónak a Himalája sóhoz képest. Sokkal kevesebb elegendő belőle, mint a lágyabb ízvilágú Himalája sóból.

Himalája só

Miért kell a csipet só a süteményekbe?

Szeretnék elmesélni egy érdekes történetet nektek. Amikor Kaliforniában elkezdtem a Kulináris iskolába járni, első nap egy kis teszt alá vetett minket a séf oktatónk. Elkészített hagyományos teasüteményket. 4 sütit tett elém. Egyik só nélkül készült, a másik asztali konyhasóval, a harmadik Himalája sóval, a negyedik, pedig a sók királynőjének nevezett: Fleur de Sel-lel. Megkeverte előttem a sütiket és azt kérte, hogy találjam ki, melyikben- melyik sót tette. Meglepő módon, amelyikbe nem tett sót, abba váltig állítottam, hogy biztos van benne egy csipet, mert én érzem. Az asztali konyhasóval a sütemény íze harmonikusabb volt, klasszisokkal finomabb, mint só nélkül. A Himalája és a Fleur de Sel-lel, pedig ez a harmonikus ízvilág, egy lágysággal is párosult. Összehasonlíthatatlanul finomabbak voltak az ízek, mint a sima só esetében.

Ezzel csak azt szerettem volna elmondani, hogy nemcsak egészségünkre van hatással a só minősége, hanem ízlelő bimbóinkra is. Viszont azt figyelembe kell venni, hogy minél finomabb és egészségesebb egy só, annál drágább is.

Sós vagy édes? Vagy ilyen sorrendben? Kattints a következő oldalra és válassz kedvedre!

Fotók, lead: Marton Adrienn

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Recept
      Home&Design
      Kevesen tudják, hogy a világhírű Elvis Presley nem luxusban nőtt fel, hanem egy apró, kétszobás faházban, amelyhez szomorú emlékek is kötődnek. Felesége, Priscilla Presley is megdöbbent, amikor...
      Egészség
      Persze nem kell tőlük rettegni, de nem szabad sokat enni se belőlük. Fontos, hogy az adalékanyagokkal teletömött élelmiszerekből a magyarok is elkezdjenek kevesebbet vásárolni.
      Fashion&Beauty
      Katalin hercegné napjainkra mesterien elsajátított a királyi öltözködés minden csínját-bínját, cikkünkben pedig most azt járjuk körül, milyen stílustitkoknak köszönhetően sikerült ez neki.
      Sztárok
      Diana először 1981 márciusában kísérte el az akkor még hercegi címet viselő Károlyt közös nyilvános szereplésükre, amelyre Goldsmith's Hallban került sor, s habár kezdetben jónak ígérkezett az este,...
      Lifestyle
      Egyre választékosabbak a telefonos csalások, és az új trükknek pont az a lényege, hogy a bűnözők nem akarnak nagyot szakítani vele, viszont sok kicsi sokra megy.
      Lifestyle
      Ha tartós energiát és jóllakottságot szeretnél reggelire, jobb ha elkerülöd az alábbi dolgokat.