"Imádták, hogy segédkezhettek a főzésben" - Rántott zöldséges falatok, ennivaló formában: készítsd el őket a gyerkőcökkel együtt!

A gyermekeim, mint mindenki az ő korukban, szeretnek bizonyos ételeket kipécézni és eldönteni kóstolás nélkül, hogy azt ők nem szeretik. Ilyenkor trükkhöz folyamodok, így tettem a rántott zöldséges falatok esetében is. A megfőzött, leturmixolt zöldségeket cuki kis dinókká formáztam, majd bepaníroztam és kisütöttem. Házi ketchuppal tálalva pillanatok alatt elfogyott és imádták, hogy segédkezhettek a főzésben is.
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Rántott zöldséges falatok, imádnivaló formákban
Rántott zöldséges falatok
Hozzávalók (10 db falatka)
- 3 db burgonya, megpucolva
- 2 db sárgarépa, megpucolva
- 5 kisebb brokkolifej
- 1 db tojás
- 1 tk. fokhagyma por
- 30 g zsemlemorzsa
- 1 marék sajt
- só, bors ízlés szerint
- formakivágó
Panírhoz
- liszt
- tojás
- prézli
Sütéshez
- olaj
Elkészítés (30 perc)
Egy edény forró, lobogó vízbe beletesszük a burgonyákat főni. A krumpli méretétől függően 15-20 perc alatt fő meg. Amikor a krumpli már 10 perce főtt, hozzátesszük a sárgarépát, legvégül a brokkoli fejeket. Ha megfőttek a zöldségek, akkor felitatjuk a vizet róluk (papírtörlővel), majd egy tálban a burgonyát krumplinyomóvak, míg a többi zöldséget turmix géppel aprítjuk össze. Egybekeverjük a burgonyás-répás masszát, fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymaporral, reszelt sajttal, majd hozzáadjuk a tojást és a zsemlemorzsát is. Egy sütőpapírral kibélelt tepsin egyenletesen elkenjük a masszát, úgy hogy egységesen ugyanakkora legyen a tészta magassága (nagyjából 1 cm), majd betesszük a mélyhűtőbe 3 órára. Amikor megdermedt a zöldséges massza, formákat vágunk ki belőle, majd visszatesszük a mélyhűtőbe 1 órára. A dermedt zöldségformákat, liszt-tojás-prézliben panírozzuk, majd egy serpenyőben hevített olajban kisütjük őket addig, míg mindkét oldaluk aranybarna lesz.
Tipp:
Házi ketchuppal tálaljuk.
Megjegyzés:
Sárgarépán és brokkolin kívül kukoricával és zöldorsóval is kipróbáltam ezt a receptet és azzal is nagyon finom.
Még több vegetáriánus receptért kattints a következő oldalra!
Fotók és videó: Marton Adrienn
Oldalak
