Isteni, szaftos paprikás csirke - Házi nokedlival az igazi
A héten kezdődik az olimpia, így ebben a hónapban olimpikonjaink előtt tisztelegve igazi magyaros ételreceptekkel készültem. Elsőként a klasszikus csirkepaprikást nokedlivel készítettem el, ami gyermekkorom egyik nagy kedvence volt. Imádom a magyaros konyhát, aminek fortélyaira még a nagymamám tanított meg. Azóta is szívesen főzök igazi, hazai ételeket a családom legnagyobb örömére.
Marton Andrienn - ételstylist, receptíró
Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Csirkepaprikás nokedlivel
Elkészítés: 90 perc
Mennyiség: 3 fő
Hozzávalók:
- 2 ek. sertés zsír
- 2 ek. pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 közepes fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
- 3 db csirkecomb, mindegyiket ízületénél kettévágva
- 2 db paradicsom, apró kockákra vágva
- 1 db TV paprika, apró kockákra vágva
- ½ db zeller gumó
- só, ízlés szerint
- víz
Habaráshoz:
- 150 g tejföl
- ½ ek. liszt
Nokedli:
- 200 g liszt
- 2 db nagyobb tojás
- 2 csipet só
- őrőlt bors, ízlés szerint
- víz (nagyjából 1,2 dl)
Lépésről-lépésre:
Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk a sertészsírt és beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Üvegesre pároljuk.
Pár percre hozzáadjuk a felkockázott TV paprikát és az apró kockákra vágott paradicsomot is. Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Alaposan elkeverjük a hozzávalókat. Felöntjük egy kis vízzel, hogy a paprika ne keseredjen meg.
A kettőbe vágott csirkecombokat beletesszük az alapba. Hozzá tesszük a fél zellergumót. Alaposan összekeverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje a csirkecombokat. Sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük 50 percen keresztül alacsony hőfokon.
Ha elkészült, levesszük a fedőt és 15 percig még magasabb hőfokon tömörítjük a levét. Kivesszük a szaftból a zellergumót. Közben elkészítjük a habarást. Egy tálba beletesszük a tejfölt és kikeverjük liszttel. Majd hőkiegyenlítjük a csirkepaprikás levével, azaz a léből 1 merőkanállal beleteszünk a lisztes tejfölbe és elkeverjük. Majd visszaöntjük a serpenyőbe, amiben a csirkehús is főtt. Óvatosan összekeverjük.
Nokedli elkészítése:
Elkészítjük a nokedlit. Egy lábasban forralunk vizet. Közben egy tálban összekeverjük a nokedli tészta hozzávalóit. Ha túl kemény még a massza, akkor egy kis vizet öntünk hozzá.
A forró-lobogó víz felett, galuskaszaggatóval kiszaggatjuk a galuskákat. 3-4 perc után feljönnek a galuskák a víz felszínére, ekkor kész vannak. Egy szitába tesszük a kész galuskákat és hideg vízzel átöblítjük őket, hogy ne ragadjanak.
Megjegyzés:
Abba a vízbe, amibe kifőztük a galuskát, tehetünk olajat, hogy biztosan elkerüljük a tészta összeragadását.
Tipp:
Én, az olaj vízbe öntése helyett, úgy szoktam elkészíteni, hogy serpenyőben megolvasztok 2 ek. vajat (alacsony hőfokon) és a kész galuskákat beleforgatom, majd egy picit lepirítom. (Vigyázat! A vaj nagyon hamar megég. ) Legvégén petrezselymet forgatok bele.