Lifestyle

Család- vagy falkatag? Ki nekünk a kutya?

Ironikus és döbbenetes, hogy a “legjobb barátainkat”, egyben a velünk való együttműködésre leghajlamosabb fajt különös kegyetlenséggel kezdtük tanítani. Földre nyomással, marjuknál rázással, rugdosással, áramütéssel, fojtogatással, üvöltözéssel, veréssel, rángatással.

Erről olvashatsz a DogBlogban

Blogomban hétköznapi helyzetekkel foglalkozom; például a kutyák félelmei, az agresszió etológiája, szeparációs stressz, kutyakommunikáció, kutya-gyerek interakciók, de személyesebb történeteket is megosztok veletek. Érintek mélyebb témákat is; például a kutya-gazda személyiség összefüggései, a kutyagazdák nevelői stílusai vagy a kutya-ember közötti pszichopatológiai hasonlóságok.

A kutya az egyetlen faj, melynek latin nevében megtalálható a “familiaris”, azaz “családba tartozó” szó.

Kapcsolatunk azonban hihetetlenül széles spektrumon mozog. Lehet a legjobb barátunk, családtagunk, gyerekünk, életben tartónk, munkatársunk, vagy falkánk lehetőleg legalsó tagja, boxpárna, akinek a rángatása, bántalmazása a kert végében ugyan állatkínzás, kutyaiskolán intézményesen normalizált “tréning technika”.

Ha levesszük a filtert arról a képről, amit annyira szeretünk nézegetni, sokkoló látvány tárul elénk.

Egy felmérés szerint elsősorban azt várjuk el a felelős kutyatartótól, hogy odafigyeljen kutyája egészségügyi és lelki szükségleteire, napi szinten foglalkozzon vele, és tekintsen rá családtagként.

A kutyatartók jelentős hányada azonban úgy gondolja, hogy kutyája - a farkas legközelebbi rokona - falkaállat (nem az), és különböző rituálékon keresztül el kell nyernie a vezetői pozíciót felette (nem kell, nem is lehet).

Ez az elképzelés egy 1947-es (!!!) kutatásból ered, ahol összezárt, idegen farkasok viselkedését vizsgálták. Érthető módon ezek a farkasok nem rajongtak egymás társaságáért, hiszen a természetben családban, rokonaikkal élnek. Ezek a természetellenesen összezárt egyedek eléggé agresszívak voltak egymással. Volt, aki gyakran került ki nyertesként verekedésekből, ő szerezte meg a táplálék legjavát, és volt, akit az egész csapat gyepált. Ők lettek az alfa és az omega egyedek. Több se kellett a kor kiképzőinek, kritika nélkül vontak párhuzamot aközött, hogy két nem rokon farkas egyed összezárva hogyan vegzálja egymást, és aközött, hogy egy kutyagazda a kutyájával hogyan kellene, hogy viselkedjen.

Tudjátok, mi a hihetetlen? Hogy a ‘47-es farkaskutatás után pár évvel már tudtuk, hogy a farkasok falkája természetes közegben egy család, és sokkal több a barátságos, játékos interakció köztük, mint az agresszorkodás.
A kutyakiképzés világából mégis napjainkig nem sikerült kiirtani az alfásosdit.

Rengetegen ragaszkodnak foggal-körömmel ahhoz, hogy kell a kemény kéz, mert néhány kutya csak a verésből ért. Hiába minden észérv, cáfolat, valahogy megtalálják a módját, hogy validálják a kutya fenyítését.

Szerencsére hasonlóan a gyereknevelésben látható trendhez, a kutyások között is egyre elterjedtebb az ún. mérvadó, más néven autoritatív nevelői stílus (nem összekeverendő az autoriterrel, vagyis a tekintélyelvű nevelői stílussal!). Arról, hogy ez pontosan mit is jelent, a következő blogbejegyzésben mesélek nektek!

Tóth Katinka biológus, kutyaviselkedés kutató, kutyaiskola-alapító, akinek célja, hogy megreformálja azt, ahogy Magyarországon a kutyatartásról gondolkodunk, ehhez pedig mindig a legnaprakészebb tudományos eredményekre támaszkodik. A Femcafe hasábjain induló új blogjának, a DogBlognak kapcsán beszélgettünk vele.

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Jákob Zoltán milliárdjai természetesen már a Nagy Ő forgatása előtt is megvoltak. A celebvilágba akkor lépett be, amikor csatlakozott a TV2 műsorához.
Utazás
Völgyesi Gabi hátrahagyta Magyarországot, hogy belekóstoljon kicsit az amerikai kultúrába. Most elmondta itthon, hogy miket tapasztalt.
Sztárok
Ahogyan az várható volt, az Egyesült Királyságba látogató Harry nem találkozik a brit királyi család egyik tagjával sem, arra azonban senki sem volt felkészülve, III. Károly időközben milyen döntésre...