Lifestyle

A te kutyád hozhat döntést? Ezért lesz jó, ha hagyod neki

Már a nyár utolsó meleg napjait tapossuk. Megéltünk egy újabb fesztiválszezont, ahol végre volt időnk kicsit igazán feloldódni, a strandon pedig fürdőruhában, fesztelenül élvezhettük a napsütést. Van egy igazán jó ötletem, ha kiélveznéd még az indián nyarat.

Erről olvashatsz a DogBlogban

Blogomban hétköznapi helyzetekkel foglalkozom; például a kutyák félelmei, az agresszió etológiája, szeparációs stressz, kutyakommunikáció, kutya-gyerek interakciók, de személyesebb történeteket is megosztok veletek. Érintek mélyebb témákat is; például a kutya-gazda személyiség összefüggései, a kutyagazdák nevelői stílusai vagy a kutya-ember közötti pszichopatológiai hasonlóságok. Itt olvashatod a velem készült interjút!

Éld meg a pillanatot, de őszintén

Emlékszem, amikor először mentem fesztiválra (jó régen volt…), mennyire megrökönyödve álltam a zuhanyzó előtt, ahol különösebb szétválasztás nélkül férfiak és nők tusoltak az ajtó nélküli kis fülkékben. 2 nap múlva beleszoktam, és már ez tűnt természetesnek.
Egy jó fesztiválban az a legjobb, hogy az emberek nyitottak, nem feszülnek, nincsenek toronymagas falak köztünk. Senkit nem érdekel például, hogy mi a munkád, hol vagy a szamárlétrán, csak ütemre tapossátok együtt a sarat mezítláb.
Egy ilyen hét után a városban érzem mindig furcsán magamat. Vissza a maszkot, komolyság, visszafogottság, metrón magad elé bámulás, zárt cipő. Ha összemosolyogtok a pénztáros nénivel, felderülsz, mert egy hónapban kb. kétszer történik ilyen, és az milyen varázslatos, 2 másodperc kapcsolódás egy idegennel.

A kutyákban az a csodálatos (pontosabban az is), hogy egész évben oldanak, ha hagyod. Ráadásul ehhez nem kell meztelenül rohangálni velük. De hagyod?

Volt már, hogy a földön fekve birkóztatok? Közparkban is? Kergetőzni szoktatok? Ki mered engedni mások előtt a játszós hangodat? Tudom, hogy van játszós hangod… Mentél vele a patakmederben mezítláb?

Sétáltál már úgy, hogy csavarogtatok bele a nagyvilágba, és mentél, amerre a kutyád akart?

Most néhányatoknak biztosan kikerekedett a szeme, hiszen éveken át az volt a mantra, hogy a kutyának nehogy döntési helyzetet adjunk, mert az milyen rossz lesz neki…

A tudomány szerint épp fordítva igaz. Minél több döntési helyzetet, kontrollt adunk, annál jobban lesznek mentálisan, pszichésen.

Nem egy, hanem többszáz kutatás született már a témában egybehangzó eredménnyel: a választási lehetőség jó! Még egy halnak is, nemhogy egy kutyának!

“Szabad szimat”

Sétáljatok nyugodtan, vagyis ha teheted, menj arra, amerre a kutyád vezet. Annyira figyelj csak, hogy ha pórázon van, a póráz itt se feszüljön, és jelezd valahogy számára, hogy most van a szabad szimat ideje, lehet szaglászni, mászkálni, amerre csak szeretne (én csak annyit mondok, hogy “szaglászhatsz”). Persze a környezeteteket ne zavarjátok, ne hagyd például, hogy rárohanjon másokra, üldözőbe vegyen állatokat.

Ezt bárhol játszhatjátok, városban és a természetben is. Bár egy városi “szabad szimat” séta megfűszerezheti a hétköznapi egészségügyi sétákat, én az utóbbit preferálom, és valószínűleg nem mondok újat azzal, hogy a kutyák is jellemzően a zöldben vannak szívesebben.

Jó kicsit találkozni a természettel, önmagaddal, miközben minden kisimul. Találhatsz szedret vagy vargányát, átvághattok egy kis patakon, fák kiálló gyökereibe kapaszkodva mászhatsz a domboldalon, találhatsz gyönyörű sziklákat, rókalyukat, kristályos köveket, mint gyerekkorodban.

Még annak is megvan a varázsa, amikor egy vadtetemet, maradványt találtok. Ilyenkor láthatod a természet körforgását és benne magatokat. Rátok még gyönyörű narancssárga naplementék várnak! De ki tudja, mennyit fogsz ezekből megnézni? Egyszerre szomorú és csodálatos ennyire kicsinek és tűnékenynek érezni magadat, belegondolni, hogy a nap azután is ezerféleképp festi majd be az eget, miután már nem lesztek, dehát épp ettől annyira értékesek ezek a pillanatok. Ezt a naplementét most láthatod. Ez a patak most a te lábadon szalad.

Pocsolyázzatok egy jót, gázoljatok a dzsindzsában vagy menj a kutyáddal a vízbe ruhástul, majd megszáradsz!

Egy review cikk (vagyis tudományos folyóiratban megjelent, egy-egy specifikus téma, tudományterület aktuális kutatásait összegző cikk) épp most, 2023 augusztusában jelent meg, ami a választás és a kontroll állatjóléti fontosságát helyezte górcső alá.

A legújabb megközelítés szerint a lényeg, ami mindent magában foglal ahhoz, hogy állatjólétileg szuper gazdik legyünk annyi, hogy a kutyánk minél többször legyen pozitív belső állapotban.

Legyünk mi is!

Kergetőzzünk a parkban, birkózzunk négykézláb, kurjongassunk olyan hülyén, ahogy csak jólesik.

Lehet, hogy lesz, aki furcsán néz, mert ilyenkor furcsán kell nézni… talán te is néztél már furcsán. Pár másodperc múlva viszont, amikor gondoltál kettőt, ugye, hogy végül inkább mosolyt csalt az arcodra az a “bolond kutyás”?

Szóval kedves kutyások, én azt javaslom, hogy le a zárt cipőkkel, menjetek és dobjátok fel a világot!

Ha érdekel az eredeti review cikk, ezen a linken éred el!

Készítsd fel követekezetesen a kutyátad, hogy legközelebb nyugodtan várhasd az ünnepeket.

Leadfotó, fotók: Tóth Katinka

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Sztárok
III. Károly királynak nincs egyszerű éve: saját, valamint Katalin rákbetegsége után most Meghan Markle "ördögi terve" miatt is aggódhat az uralkodó.
Lifestyle
A mikrohullámú sütő a mindennapi életünk szerves része. Még az is be szokta vetni a rohanó világunkban, aki annyira nem kedveli az abban megmelegített ételt.