Zöld pesztós babka fenyőmaggal - egy izgalmas izraeli kalács

Tuti, hogy pesztóval és fenyőmaggal még nem ettél babkát.
Kipróbálnád?!
Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya
Zöld pesztós babka fenyőmaggal
Zöld pesztós babka
Hozzávalók:
BABKA
- 300 g Finomliszt
- 1 dl Magyar Tej kefír
- 1 dl Meleg tej
- 1 ek Porcukor
- 20 g Élesztő
- 2 ek Olívaolaj
- 1 db Tojás
- 1 tk Só
ZÖLD PESZTÓ
- 1 csomag Bébispenót
- 1 marék Bazsalikom
- 5 dkg Kesudió
- 5 dkg Fenyőmag
- 10 dkg Parmezán
- 1 gerezd Fokhagyma
TOJÁSKRÉM
- 1 db Lilahagyma
- 10 dkg Vaj
- 4 db Tojás
- 1 tk Mustár
- 1 tk Porcukor
- 1 csokor Petrezselyem
- 1 db Citrom
EGYÉB HOZZÁVALÓK
- 2 ek Szezámmag
- 1 db Tojás
EGYÉNI HOZZÁVALÓK
- Ízlés szerint Só, bors
- Fenyőmag
- Olívaolaj
Elkészítés:
BABKA
A tejet meglangyosítjuk a cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, majd 15 perc alatt felfuttatjuk. Ezalatt a lisztet és a sót egy nagy tálban összekeverjük.
A lisztes keverék közepébe egy mélyedést alakítunk ki. Beleöntjük az élesztős tejet, a kefírt, a tojást, valamint az olívaolajat.
Közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle, majd tiszta konyharuhával lefedve egy órát kelesztjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket.
ZÖLD PESZTÓ
A spenótot, a bazsalikomot és a fokhagymát, egy alsó késes aprítóban az olívaolajjal összedaráljuk.
Hozzáadjuk a magvakat, a parmezánt, sózzuk, borsozzuk és krémesre pürésítjük.
ÖSSZEÁLLÍTÁS
A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a töltelékkel, megszórjuk fenyőmaggal, majd a hosszabb oldal mentén feltekerjük.
A feltekert tésztát hosszában, középen félbevágjuk, majd a két szárát folyamatosan keresztezve összefonjuk.
Egy gyümölcskenyér sütőformát sütőpapírral kibélelünk, és belerakjuk a feltekert babkát. A tetejét megkenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.
180 fokra előmelegített sütőben tűpróbával készre sütjük.
TOJÁSKRÉM
A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk és apróra vágjuk.
Kézi mixer segítségével hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat, a mustárt, a porcukrot, a sót és a borsot, majd pár csepp citromlevet csepegtetünk bele.
A végén hozzákeverjük az apróra vágott lilahagymát és a friss petrezselymet.
Tálalás:
Ha kihűlt felszeleteljük, tojáskrémmel tálaljuk.
Fotók: Komáromi Annamária
Még több recept Marton Adrienntől a következő oldalon!
Oldalak
