Már a fiatalok is retteghetnek a sztróktól: egy orvos mutatta be, mik az agyvérzés biztos jelei

Egy orvos szerint már a fiatalabb korosztály, akár 30-40 évesek is bekerülnek ilyen tünetekkel az osztályra. A legfontosabb továbbra is a megelőzés, mert egy agyvérzés tönkre teheti az életünket.

Ha súlyosabb, akkor rendkívül sokáig tart a gyógyulás

Először is ne legyünk zavarban, hogyan kell írni ennek a betegségnek a nevét. A magyar helyesírás szabályai már mind a két változatot tartalmazza, így a stroke, vagy a sztrók írásmód is helyes. A hétköznapi nyelvben azonban a többség agyvérzésnek nevezi.

A sztrók az agy vérellátásának hirtelen megszakadása miatt következik be, ami az agysejtek károsodásához vagy elhalásához vezet. Fontos, hogy a beteg minél hamarabb orvosi segítséget kapjon, mert annál nagyobb a gyógyulás esélye.

Az iszkémiás sztróka a leggyakoribb típus, amely akkor következik be, amikor egy vérrög elzárja az agyba vezető artériát, megakadályozva ezzel az oxigén és a tápanyagok áramlását az agysejtekhez. A vérzéses szrók akkor fordul elő, amikor egy agyi ér megreped, és vérzés alakul ki az agyban. Ez a típus súlyosabb és gyakran halálos kimenetelű lehet.

A galériánkban megmutatjuk, mit tehetünk ellene, és ne higgyük azt, hogy a probléma csak az idősödő korosztályt érinti!

Bár sokan úgy gondolják, hogy ez a betegség főként az idősebb korosztályt érinti, a valóságban a fiatalok is veszélyben vannak. Erről dr. Bodnár Ilona, a Jósa András Oktatókórház neurológiai osztályának orvosa beszélt.
Kattints a további képekért!

Sokan félvállról veszik, pedig az alvás elengedhetetlen az egészségünk szempontjából. Ha fiatalkorban nem is, de később súlyos betegségek alakulhatnak ki a hiánya miatt.

Leadfotó: 123RF

Oldalak

Video Így ünnepelte 2024-ben az Inspiráló Nőket a Femcafe
Sztárok
A Palvin család tagjai le sem tagadhatnák, hogy megnyerték a genetikai lottót.
Fashion&Beauty
Ezek a rövid őszi körmök a legdivatosabb árnyalatokat kombinálják a kényelmes hosszúsággal és formákkal.
Sztárok
Susan Boyle az egész világot lenyűgözte hangjával, neve egy éjszaka alatt ismertté vált. Karrierje azóta sem állt meg, itt tart most 15 évvel később.