Tojásfehérje és nem szója! Azaz nem tofu!
Most, már hogy mindenki felvonta a szemöldökét, kétszer megtörölte a szemüvegét, hogy jól olvasta-e. Tisztázzuk: igen. De hogyan és miért is lesz a tojásból „túró”? A válasz az ételérzékenységben keresendő, ugyanis mára elég sok embert érint hazánkban is a tejcukorérzékenység (azaz laktóz intolerancia), vagy a tejfehérje érzékenység és tejfehérje allergia. Esetükben a tejcukor (laktóz) és tejfehérjék fogyasztása komoly rövid- és hosszútávú problémákat jelent. A tejtermékek elfogyasztását követően hasi fájdalom, gyakran hasmenéses tünetek jelentkeznek. Hosszabb távon a bőrünkön is tapasztalhatunk elváltozásokat, pl. gyakoribb pattanásokat, bőrpírt stb. Ennél még hosszabb idő után és még komolyabban jelentkező tünetek lehetnek az emésztőszervrendszer kóros elváltozásai. Mégis, mit (t)együnk, ha egyszer túrót, tejfölt ennénk, elvégre a magyar gyomorba ez való?
Ma már sokkal teljesebb életet élhet egy ételérzékeny
Gyakran találkozunk „mentes” ételekkel, desszertekkel a cukrászdákban, éttermekben, sőt félkész- és készételekként és alapanyagokként is egyre nagyobb teret nyernek a boltok polcain. A tej kiváltására a legelterjedtebbek a növényi alapú „tejek” és tejtermék-analógok. Ezek azonban gyakran messzemenőkig eltérnek érzékszervi tulajdonságaikban (szín, illat, íz), valamint technológiai tulajdonságaikban (pl. habképződés) és biológiai hasznosulásukban (pl. fehérje tartalom és szénhidrát-összetétel) a tehéntejtől. Ezen kívül gyakran allergizáló összetevőket tartalmaznak (lásd: szója). Fogyaszthatnánk magvakból, rizsből készült növényi italokat, de ezek valóban jók nekünk? Sajnos gyakran nagy mennyiségű szénhidrátot és zsírt tartalmaznak, melyekből egyébként is jellemzően „túlfogyasztunk” hazánkban napi étkezéseink során.
„Azonban a tojás az emberiség ősidők óta fogyasztott tápláléka. Kiváló makro- és mikrotápanyag-összetételű élelmiszer, mely ezen tulajdonsága miatt az utóbbi időben ismételten egyre nagyobb figyelmet kap a táplálkozásban. Kiváló fehérje- és aminosav-összetételének köszönhetően a tojás fogyasztása minden korcsoport számára ajánlott, de az idősebb korosztály esetén esszenciális aminosav-tartalmának és purinvázas fehérje-mentességének köszönhetően különösen javasolható. Így arra gondoltunk, hogy tojásfehérjéből fejlesztünk tejtermékhelyettesítőket. Ennek okán kezdtünk el a termékfejlesztésben más alapanyagokhoz fordulni, amelyek jobb biológiai értékkel és technológiai tulajdonságokkal rendelkeznek, vagy érzékszervi tulajdonságaik jobban hasonlítanak a tejtermékekhez, mint a növényi alapú tejtermék-analógok esetében.” – mondta el Dr. Németh Csaba élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár.
Tejfehérjét tojásfehérjével helyettesíthetünk?
A tejtermékek kiváltására kiváló lehetőséget kínál a tojásfehérje. A tojásfehérje a legjobban hasznosítható fehérjeforrásunk, mely lényegében nem tartalmaz szénhidrátokat és zsírokat, így számos népszerű diétába, étkezési trendbe is jól beilleszthető. A tojásfehérje alapú tejtermék analógok számos tejtermék helyettesítésére alkalmazhatók. A ToTu termékcsalád jelenleg piacon lévő termékei ízesítést nem tartalmaznak, a natúr tejtermékekhez hasonló érzékszervi karakterrel és konyhatechnológiai tulajdonságokkal rendelkeznek. Magas fehérjetartalmuk mellett energia tartalmuk viszonylag alacsony, így testtömegcsökkentő étrendekbe kiválóan illeszthetők. A nagy fehérjetartalom miatt hosszú ideig tartó teltségérzetet okoznak. A könnyen felszívódó fehérjék miatt időskorban és betegségekből való felépülést segítő is igen ajánlott fogyasztásuk a megfelelő fehérjeellátottság biztosítása érdekében. A termékek fogyasztásának további előnye, hogy nem tartalmaznak purinvázas fehérjéket, így a köszvényes tünetekkel küzdők is fogyaszthatják.
Milyen fejlesztések zajlanak, várhatóak?
Mi várható a továbbiakban? A ToTu termékek funkcionalitásának növelése. A laktóz- és tejfehérje-mentességen kívül a mai táplálkozási ajánlásoknak megfelelően prebiotikus és a probiotikus hatású termékek iránt is egyre nagyobb a kereslet. Ezért jelenlegi fejlesztéseinkkel pre- és probiotikus hatású termékek fejlesztését céloztuk meg.
Emellett a modern fogyasztók egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az ízesített termékek iránt, melyeket előkészítést nem igénylő kényelmi termékként fogyaszthatnak akár munkába menet, akár munkahelyüköm a számítógép előtt ülve, ezért szeretnénk ízesített, kényelmi termékeket is kínálni az egészségtudatos fogyasztók számára. Távlati célunk pre- és probiotikus hatású, ízesített termékek piaci bevezetése is, melyek nem csak egészséges, de igen ízletes kényelmi termékekként illeszthetők be az egészségtudatos fogyasztók étrendjébe.