Tokaji hétvége: íme, a tökéletes őszi kiruccanás menetrendje hazánk egyik leggyönyörűbb vidékén

Az ősz a legjobb időszak arra, hogy felfedezzük Magyarország borvidékeinek egyik gyöngyszemét, Tokajt. A festői szőlőhegyek, a kellemes őszi időjárás és a gazdag gasztronómiai kínálat tökéletes hátteret nyújtanak egy felejthetetlen hétvégi kikapcsolódáshoz. Ha egy igazán különleges élményre vágysz, amely borokkal, helyi ízekkel és egy kis wellnessel gazdagított, akkor kövesd az alábbi menetrendet, amely segít kihozni a legtöbbet a hétvégédből.

Tokaj-Hegyalja varázsa

Az őszi kirándulások varázslatos élményt nyújtanak, hiszen a természet ilyenkor az egyik legszebb arcát mutatja. A levelek színpompás kavalkádja, a hűvös, de még kellemes időjárás és a friss levegő különleges hangulatot teremt. A nyüzsgő nyári szezon után elcsendesedett vidéki utak és erdei ösvények pihentető kikapcsolódást kínálnak, ráadásul ez a betakarítás időszaka is, így a kirándulók számos helyen találkozhatnak helyi termelők kínálatával, legyen szó friss almáról, gesztenyéről vagy éppen szőlőről. Egy hétvégi kirándulás ilyenkor nemcsak a természet közelségét, hanem a helyi gasztronómiai élményeket is nyújtja, tökéletes lehetőséget teremtve egy aktív, de mégis pihentető hétvégének.

A Tokaj-Hegyalja borrégió nemcsak Magyarországon, hanem világszerte híres kivételes borairól, különösen az aszúról, amelyet gyakran a "királyok boraként" emlegetnek. A Bodrog és a Tisza folyók közelsége, valamint a hegyek által nyújtott védettség ideális körülményeket teremtenek a szőlőtermesztéshez. Ez a régió egyedülálló mikroklímájának és vulkanikus talajának köszönheti különleges borait, melyeket nemrégiben nekünk is alkalmunk nyílt megkóstolni, ugyanis a BDPST Koncept és a Patrícius Borház jóvoltából meghívást kaptunk az immáron 15. alkalommal megrendezett Mindszenthavi Mulatságra.

Első állomás: Tokaj Nobilis Szőlőbirtok

A Bodrog partja ősszel a legtarkább, amit a bodrogkeresztúri és bodrogkisfaludi borászok a száraz borok szüretén túl is szeretnek bemutatni az érdeklődők számára, a helyi borok, finomságok és történetek mellett. Első utunk a 2000-ben alapult Tokaj Nobilis borászatba vezetett, ahol Bárdos Sarolta tartott nekünk egy rövid körbevezetést és egy négytételes kóstolót. A kézműves, családi borászatban a szőlőtermelés több generációra tekint vissza. A tulajdonosok ma is részben azokat a területeket művelik, amelyeket egykor a nagyszüleik is kapáltak. A borkészítés során nem használnak semmilyen természetidegen anyagot, így a borok a legkisebb beavatkozással születnek meg. A 2018-as évjárattól a borok nagyrésze bio/organikus minősítésű.

Tokaj Nobilis borkóstoló

Kóstolónkat egy, a Csirke-mál-dűlőből származó alapanyagból, teljesen tradicionális módszerrel készült Furmint Pezsgővel kezdtük, melynek illatában és ízében is elsősorban a birsalmás jegyek dominálnak. Ezt követte a 2023-as birtokfurmint, amely friss gyümölcsösségével vett le minket a lábunkról. A 2021-es Barakonyi Hárslevelű következett, amely kezdetben visszafogott, lassan nyíló illat idővel mézes, kakukkfüves, majd aszalt barackos karaktert mutat, a sort pedig végül a 2023-as Kövérszőlő zárta, amely elegáns, kiváló egyensúlyú fajtabor.

Tokaj Nobilis borászat borkóstoló

A Tokaj Nobilis kóstolótermében egy különleges mintájú anyagot is megtekinthettünk, ugyanis az egyik legkedveltebb szőlőfajta, a Furmint egy gyönyörű textilmintához is ihletet adott nemrégiben. A közel kétszáz éves múltra visszatekintő olasz Busatti textilmanufaktúra, akik olyan neves világmárkáknak készítettek már kollekciókat, mint az olasz Prada divatház vagy a luxus órákat, ékszereket gyártó svájci Chopard, most a Tokaji borvidék legfontosabb fajtájához tervezett egy gyönyörű anyagot.

Furmint textilminta a Busatti textilmanufaktúrától

Második állomás: Gapa Borászat

Utunkat a 2014-ben létrejött Gapa Borászatban folytattuk, ahol egy izgalmas „húsvéti tojásvadászaton” vehettünk részt, természetesen tojások helyett borokkal. A tulajdonosok ugyanis négy üveget helyeztek el a birtok négy területén, így a körbevezetés minden állomására jutott egy tétel. A Gapa borok különlegessége, hogy a Száka Cuvée és a tokaji 6 puttonyos aszú kivételével minden tétel a család nőtagjairól kapta a nevét. Kóstolónkat a Florice nevet viselő gyöngyözőborral kezdtük, amelyben friss citrusos jegyeket véltünk felfedezni, szőlővirág aláfestéssel. Dália következett, a Tokaji Furmint, amelyben a szegfűszeg és a vanília dominál. Diánával folytattuk a sort, a Tokaji édes szamorodnival, amelyet kajszi- és őszibarack, citrusos és édeskés fűszeresség jellemez. Negyedikként pedig megkóstoltuk a hívogató 6 puttonyos aszút.

Gapa Pincészet borai

Harmadik állomás: Patrícius Borház

Bodrogkisfalud felé vettük az irányt, harmadik állomásunk ugyanis a tokaji borvidék egyik legmeghatározóbb borászata volt, a Patrícius Borház, ahol Dr. Molnár Péter, birtokigazgató fogadott minket.

A borház elkötelezett a hagyományos tokaji borkészítési technikák megőrzése mellett, ugyanakkor a modern technológiákat is alkalmazza annak érdekében, hogy kiváló minőségű borokat állítson elő. Fő céljuk a tokaji borvidék páratlan adottságainak és terroirjának legjobbjait megmutatni a boraikban. A Patrícius Borház különösen híres a Tokaji aszúról, de széles választékban kínálnak száraz és édes borokat is, mint például a furmint és a hárslevelű. A borászat birtokán több hektáros szőlőültetvények találhatók, amelyek különleges mikroklímával és vulkanikus talajjal rendelkeznek, ami hozzájárul a borok egyedi karakteréhez. A borház látogatókat is fogad, borkóstolókat és borvacsorákat is szerveznek, lehetőséget kínálva a vendégeknek, hogy közelebbről megismerjék Tokaj-Hegyalja különleges borait és történelmét.

Patrícius Borház szőlőültetvényei

A Patrícius Borház különlegessége nemcsak kiváló boraiban rejlik, hanem a bámulatos környezetében is, amely Toszkán hangulatot idéz. Ahogy közeledtünk a birtokhoz, már a borászat útmenti táblája is hívogatóan utalt a régió borászati gazdagságára. A szőlőtőkék sorai, a dombok lágy vonulatai és a természeti táj harmóniája mind-mind az olasz vidék hangulatát idézik, de a tokaji terroir sajátos jellegével fűszerezve. A borház épülete, amely a tradíciót párosítja a modern eleganciával, gond nélkül simul bele ebbe a festői környezetbe, ahol rögtön érezhettük, hogy egy különleges borkalandra érkeztünk.

Patrícius Borház aszúszemek és Dr. Molnár Péter

Péter – akinek szakértelme első mondatától kezdve lenyűgöző volt - egy igazán részletes körbevezetést tartott nekünk, amely során megismerkedtünk a terület szőlőfajtáival, majd megtekintettük a gravitációs technológiát alkalmazó 3 szintes feldolgozót, ahol azonnal szembetűnt az extra tisztaság és rendezettség. A pince kialakítása hónapokig tartó, precíz munkát igényelt, mivel a borászat különös figyelmet fordított arra, hogy a borok minőségét semmi se veszélyeztesse. Bár a gépesített fúrás gyorsabb megoldás lett volna, ez a módszer vibrációval és rezgésekkel jár, amelyek károsan befolyásolhatták volna a hordókban érlelődő borokat. Éppen ezért a pincét kézi erővel, nagy odafigyeléssel alakították ki, ami lenyűgöző elkötelezettségről és gondosságról árulkodik. Az így kialakított pinceterek nemcsak praktikusak és időtállóak, hanem a borászat tradicionális értékeit is tükrözik, tovább növelve a hely különleges atmoszféráját.

Patrícius Borház pincéi

A modern technológiai felszereltség mellett minden részletben érezhető volt a gondos odafigyelés és a borászat magas minőség iránti elkötelezettsége. Az épületben nemcsak a szőlő gondos válogatása és feldolgozása zajlik, de a higiéniás előírásokat is kiemelten kezelik, ami biztosítja, hogy a borok tisztán, érintetlenül fejezzék ki a tokaji terroir sajátosságait. Ez a rendkívüli tisztaság és precizitás visszaköszön a boraik tiszta, kifinomult ízvilágában is, amelyet egy 7 tételes kóstolón keresztül volt lehetőségünk megtapasztalni.

Patrícius Borház borai

A sort egy 2022-es Furminttal indítottuk, amelyben szépen érvényesült a fajtára jellemző gyümölcsösség. Erőteljes ásványosság és határozott savak teszik teljessé. Könnyed, mégis tartalmas tétel. Ezt követte a 2022-es Furmint Selection, majd a 2021-es Furmint Profundum. Előbbi illatában gyümölcsös és fahordós jegyekkel bír, ízében krémes testtel, ásványossággal és finom savakkal kápráztat el, míg utóbbi erőteljes gyümölcsösséget, markáns mineralitást és elegáns savakat kínál. Egy 2023-as Sárga Muskotály következett, amelyet elbűvölő gyümölcsös, virágos illat, a vulkanikus talajból eredő finom ásványosság és elegáns savak tesznek komplex élménnyé. A nyári esték tökéletes bora. Katinkával folytattuk, méghozzá egy 2021-es évjárattal. Ásványosság, lendületes egyensúly jellemzi a bort, hosszú lecsengéssel és krémességgel. A sort két aszú zárta, elsőként egy 2018-as 5 puttonyos, majd egy 2017-es 6 puttonyos. Előbbi illatában a trópusi gyümölcsök aromái, valamint az őszibarack és a birs dominálnak. Az egyensúlyt elegáns savai, a krémes maradékcukor tartalom és a szép ásványosság biztosítja. Hosszú, elegáns lecsengésű. Utóbbi szintén illatában a trópusi gyümölcsöket idézte, valamint a kajszi -és őszibarack aromái dominálták. Hosszú, szép egyensúlyú, krémes, valódi különlegesség.

Negyedik állomás: Andrássy kúria

A megfáradt utazók számára a Tarcalon található Andrássy Kúria tökéletes helyszínt kínál a pihenéshez és feltöltődéshez, mi is itt töltöttük az éjszakát. Erről a gyönyörűen felújított, elegáns kastélyszállóról két éve írtunk részletesen, az újranyitást követően. A kúria varázslatos, történelmi hangulatot áraszt, miközben modern wellness szolgáltatásokkal, pazar szobákkal és gourmet éttermével kényezteti az érkezőket.

Andrássy Kúria wellness és bobajka

A kúria Michelin Guide ajánlásával bíró Bobajka nevű étterme a Tokaj-Hegyalja régió gasztronómiai hagyományait viszi tovább. Nevét a hagyományos magyar desszertről kapta, amely egy édes mákos guba-szerű étel. Ahogy Várkonyi Bence séftől megtudhattuk, az étterem célja, hogy a helyi alapanyagokból készült fogásokon keresztül mutassa be a régió autentikus ízeit, miközben modern kulináris technikákat is alkalmaz. A Bobajka Étteremben elfogyasztott vacsoránk egyszerűen felejthetetlen volt. A helyi alapanyagokból készült fogások lenyűgöztek minket, hiszen minden falatban érezni lehetett a gondos odafigyelést és a régió ízeinek tiszteletét. Az ételek nemcsak látványban, hanem ízvilágukban is tökéletes harmóniát képviseltek. A tokaji borokkal párosítva minden fogás újabb és újabb élményt nyújtott, a desszert pedig méltó lezárása volt az estének. A „fárasztó” borkóstolók és kirándulások után az Andrássy Kúria tökéletes helyszín, hogy az utazók megpihenjenek és másnap újult erővel fedezhessék fel a régió további szépségeit.

A World Culinary Awards idén is díjazta a világ legjobb éttermeit és gasztronómiai úti céljait. A közönségszavazatok nyerteseit egy fényűző ceremónia keretein belül jelentették be Dubajban, ahol az is kiderült, hogy melyik magyar éttermeket tartják a legjobbnak.

Leadfotó/Fotók: Femcafe

Oldalak

Video Így ünnepelte 2024-ben az Inspiráló Nőket a Femcafe
Lifestyle
Voltaképpen már a Halloween előszobájában vagyunk, szóval legújabb rejtvényünkkel nem árulunk zsákbamacskát: ez a fejtörő is az októberi időszak egyik legizgalmasabb ünnepéhez kapcsolódik.
Sztárok
A hollywoodi szexszimbólum újfent istennőként tündökölt a minap Los Angelesben, és ismét bebizonyította, hogy ő az egyik legszebb nő a világon.
Sztárok
A 39 éves énekesnő nyáron egy elvonuláson vett részt, amire a betegsége miatt került sor.