Évtizedes mítosz dőlt meg a sárgarépáról: ezentúl biztosan nem így fogyasztjuk

Ha így készíted el a répát nemcsak finom lesz, hanem tudományosan igazoltan jobban hasznosul a szervezetünkben is.

Megdőlni látszik az ősi hiedelem

A sárgarépa nem véletlenül az egyik legnépszerűbb zöldség. Számos pozitív hatása van az egészségünkre, többek között gazdag A-vitaminban, amely elengedhetetlen a látás egészségéhez, a bőr szépségéhez, és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Emellett jelentős mennyiségű antioxidánst, különösen béta-karotint tartalmaz, amelyet a szervezetünk A-vitaminná alakít. A béta-karotin a sárgarépa egyik fő értékes eleme, és számos előnye van: támogatja a szemet, erősíti az immunrendszert, sőt még a bőr egészségére is jótékony hatással van. Mindezek alapján logikusnak tűnhet, hogy minél természetesebb formában fogyasztjuk a sárgarépát – azaz nyersen –, annál jobb. De vajon tényleg így van?

A táplálkozással kapcsolatos mítoszok szinte generációról generációra öröklődnek, és időnként évtizedeken át tartják magukat, anélkül hogy komoly tudományos vizsgálatok cáfolnák vagy igazolnák őket. Az egyik legismertebb ilyen mítosz a sárgarépához kapcsolódik. Gyakran hallottuk gyerekkorunkban, hogy ha ropogósan, nyersen fogyasztjuk a sárgarépát, az a legjobb módja annak, hogy a benne található tápanyagokat maximálisan kihasználjuk. Ez a tanács szinte minden táplálkozási tanácsadó alapvetése volt – egészen mostanáig. Friss kutatások ugyanis megdöntötték ezt a régi hiedelmet. Részletek a galériában!

Bár sokáig azt hittük, hogy a nyers zöldségek fogyasztása a legjobb módszer, hogy minden vitamint és ásványi anyagot hasznosítsunk, a sárgarépával kapcsolatban ez nem teljesen igaz. Egyre több tudományos vizsgálat mutat rá, hogy a sárgarépában található bizonyos fontos tápanyagok, mint például a béta-karotin, jobban hasznosulnak, ha a zöldséget megfőzzük.
Kattints a további képekért!

Tudtad? A fogak egészségének megőrzése nem csak a rendszeres fogmosáson múlik, hanem azon is, hogyan végzed el ezt a napi rutint.

Leadfotó: 123RF

VIA

Oldalak

Video Élénk színek, merész minták: Íme a 2025-ös divattrendek
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Lifestyle
      A bolognai spagetti vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb fogás a világon, ám a legtöbben valójában helytelen módon készítik.
      Fashion&Beauty
      Anne Hathawayt kiváló divatérzékkel áldotta meg a sors, amiről ő maga egyik legutóbbi nyilvános szereplésén ismét tanúbizonyságot tett – méghozzá egy igencsak egyedi nadrágban.
      Lifestyle
      Sztárok
      A hercegnének megvan a maga stílusa, és bizony ebbe nem fér bele sem anyósa, sem pedig a néhai királynő kedvenc divatszabálya.
      Egészség
      A magyarok főleg csak húsvétkor fogyasztják ezt a zöldséget, aztán háttérbe szorul, és elfelejtjük. Pedig a rák kialakulásának a kockázatát is jelentősen csökkenti.
      Utazás
      Sokan nem tudják, de a B kategória besorolásán belül van egy titokzatos kód. Akinél ez jelen van, azt csak ”fél” jogosítványnak szokták tartani.