Megvan a magyarázat: ezért jövünk zavarba, ha megdicsérnek minket

Egy kollégád elismeréssel illeti a munkádat, esetleg a legjobb barátnőd megemlíti, milyen jól áll neked az újonnan vásárolt pulóvered, mire te rögtön befeszülsz, esetleg el is pirulsz, és egyből hárítani, magyarázkodni kezdesz, vagy akár vissza is utasítod a kedves szavakat. Ismerős a helyzet? Nos, akár hiszed, akár nem, ez nem véletlenül van így.

A pszichológus válaszol

Sokan jönnek zavarba attól, ha dicsérő szavakat kapnak, és ötletünk sincs arra, miképpen reagáljanak a kedvességre. A legtöbben azért fogadják el nehezen a bókokat, mert kényelmetlenül érzik magukat az adott szituációban, míg mások egyszerűen csak szerények, és nem tudják, hogyan kezeljék a pozitív visszajelzést anélkül, hogy önelégültnek tűnjenek. Emiatt sokan szinte reflexszerűen leplezik a zavarukat, illetve a komfortérzet hiányát, például azzal, hogy gyorsan túllépnek a témán, vagy csak lekicsinylik azt. Emily H. Sanders amerikai pszichológus nemrég bővebben is körüljárta a jelenséget és elárulta, milyen okok állhatnak annak hátterében, hogy nem viseljük jól az elismerő szavakat; részletek a galériában!

Megszoktuk, hogy kritizálnak bennünket Ha mérgező légkörben nevelkedünk fel, egy idő után magától értődőnek vesszük, hogy állandóan bírálnak bennünket, éppen ezért egy váratlan bók szinte már furcsának hat a lelkünknek, hiszen nem vagyunk hozzászokva.
Kattints a további képekért!

Vajon helyén vannak az emberi kapcsolataid? Egy rövid, de hasznos pszichológiai tesztből egy perc alatt kiderítheted.

Leadfotó: 123rf

Forrás: Hindustan Times

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Sztárok
Bár első látásra meg nem mondanánk a két nőről, hogy testvérek, hiszen nem igazán hasonlítanak egymásra, vitathatatlan, hogy mindketten a maguk módján csinosak, és valódi természetes szépségek.
Sztárok
A walesi herceg évek óta védelmezi feleségét és családját, éppen ezért volt nagyon dühös, amikor Katalinról egy titkos fotót tett közzé valaki.
Lifestyle
Ez a kérdés nemcsak segíthet megérteni a partneredet, de egy jó alap lehet egy mélyebb beszélgetéshez is, ahol kiderítheted, mennyire képes együtt érezni másokkal, és hogyan kezeli a kapcsolatait.