Karácsonyi csokiszalámi sütés nélkül - az ünnepi asztal különlegessége
Az ünnepi időszakban a családi összejövetelek és baráti találkozók legfontosabb helyszíne a konyha. A megnövekedett vendégseregnek és váratlan látogatóknak köszönhetően azonban nem mindig jut idő arra, hogy órákat pepecseljünk benne egy-egy fogással, az ilyen helyzetekben gyors és egyszerű finomságokra van szükség. A karácsonyi csokoládészalámi egy igazán különleges és könnyen elkészíthető desszert, ami magában hordozza az olasz konyha varázsát, miközben minimális erőfeszítéssel készíthető el.
Ez az olasz eredetű desszert, a Salame di Cioccolato nem csupán az egyszerűségével varázsol el, hanem az ízek harmóniájával is, amit a csokoládé és az alkohol – portói bor vagy rum – tökéletes összhangja teremt. A fűszeres csokiszalámi húsmentes változatban is megállja a helyét, az áfonya frissességet csempész a tésztába, míg a pisztácia és narancshéj karakteres ízeikkel teszik emlékezetessé ezt az ünnepi csemegét. Így aztán, ha karácsony alkalmából egy igazi ízorgiát szeretnénk az asztalra varázsolni, a karácsonyi csokoládészalámi a tökéletes választás. Így hát, ha igazi különlegességet szeretnénk karácsony alkalmából az asztalra varázsolni, ez a desszert tökéletes választás!
Hozzávalók:
- 300 g dmBio alpesi tej
- ¼ tk őrölt szegfűszeg
- 100 g enyhén sózott/sótlan vaj (szobahőmérsékletű)
- 2 evőkanál aranyszirup* vagy juharszirup
- 1 nagyobb narancs lereszelt héja
- 2 ek rum
- 50 g pisztácia
- 50 g áfonya
- 50 g dmBio étcsokoládé (kisebb darabokra vágva)
- 50 g dmBio fehércsokoládé (kisebb darabokra vágva)
- 120 g dmBio vajas tönkölykeksz
- ¼ tk őrölt fahéj
Elkészítés
A tejcsokoládét óvatosan olvasszuk fel vízgőz felett, majd adjuk hozzá a szegfűszeget. Lassan adagoljuk a vajkockákat, a szirupot, a fahéjat, a rumot és a frissen reszelt narancshéjat is, majd keverjük csomómentesre. Öntsük hozzá a fehér-és az étcsokoládét, valamint a pisztáciát és az áfonyát. A kekszet törjük kisebb darabokra egy húsklopfolóval – ezt is adjuk a keverékhez. Alaposan forgassuk át a tál tartalmát egy spatula segítségével, hogy mindenhol egyenletesen befedje a hozzávalókat a csokoládé.
Fontos, hogy a masszát még melegen terítsük frissen tartó fóliára, így könnyebben tudjuk formázni. Csavarjuk fel szorosan henger alakban, majd tegyük el a hűtőbe pár órára vagy akár egy éjszakára. Ha autentikusan készítenéd, akkor a megdermedt rudat ízlés szerint a tálalás előtt hempergesd meg porcukorral, de akár darált dióval vagy kókuszreszelékkel is díszítheted!
*Aranyszirup
- Hozzávalók: 250 ml víz, 200 g cukor, 1/4 bio citrom
- Karamellhez: 50 g cukor, 1 ek víz
A karamellhez a cukrot és a vizet összekeverjük, majd felöntjük a többi vízzel és a maradék cukorral, és beledobjuk a citromot. Kb. 20-25 percig forraljuk a szirupot, majd kivesszük a citromot, a folyadékot pedig befőttesüvegbe öntjük, és megvárjuk, amíg kihűl.
Karácsonyi ajándéknak is tökéletes
A karácsonyi csokoládészalámi nem csak ízében, hanem elkészítésének praktikusságában is magasra teszi a lécet. A recept egyszerűsége mellett egy másik nagy előnye, hogy legalább egy hétig eláll a hűtőben. Ezáltal nemcsak az ünnepi hajtásban nyújt megoldást, hanem kiváló kézzel készített ajándéknak is szolgálhat. Fontos azonban, hogy az ajándékba adott élelmiszert mindig gondosan csomagoljuk el! A sütőpapírba tekerve és egy kis fenyőággal díszítve igazán ünnepi hangulatot teremthetünk. Emellett ne feledkezzünk meg az allergénekről sem, és feltétlenül tüntessük fel azokat a csomagoláson.
S hogy mitől lesz igazán finom ez a fantasztikus édesség? Az egyedi összetevőkért lapozz a következő oldalra!
Fotók: 123rf.com