Recept

Mit nevezünk virslinek?

A magyar konyhának és a magyar étkezési kultúrának megvannak a maga rituáléi, amelyeket megszoktunk és megszerettünk, még ha azok nem is jelentik feltétlenül a gasztronómia csúcsát. Ezek közé tartozik a karácsonyi halászlé, az elmaradhatatlan esküvői pörkölt, a magyar tenger partján kötelezően elfogyasztott hekk vagy éppen a szilveszteri virsli. A virsli különös alapanyaga a magyar ételeknek – mindenki ismeri, de igazából senki nem tudja, mi is van benne pontosan.

Nem minden virsli, ami fénylik

A jelenleg hatályos élelmiszeripari szabályok szerint azokat a legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött, húspépet tartalmazó, hőkezelt húskészítményeket lehet virslinek nevezni, amelyek hústartalma legalább 40%. A hagyományos, jó minőségű virsli 40% marhacombból, 35% sertésszalonnából, valamint 20% jégből áll, ezeken felül pedig tartalmaz különböző fűszereket is.

Baromfi vagy sertés?

Egy virslit csak akkor lehet sertésvirslinek nevezni, ha az alapanyagául szolgáló hús legalább 70%-a sertésből származik. Ezzel szemben a vegyes baromfihúsból készült virsliknél nem kell feltüntetni, hogy a készítmény pulyka- vagy csirkehúst tartalmaz, a szabályzat egy kalap alá veszi mindkettőt, ezért lehet egységesen baromfivirslinek nevezni őket. Emellett szigorú előírás, hogy a csomagoláson minden esetben fel kell tüntetni, hogy a virsli „burkolata” ehető-e vagy sem.

Szilveszteri sláger

A virsli nagy előnye, hogy önmagában megfőzve is kimondottan finom – általában tormával, mustárral vagy ketchuppal szokták fogyasztani. A főtt virsli azonban kiváló alapanyag is, egy salátában ugyanúgy megtalálja a helyét, mint a frankfurti levesben, de lecsóban és paprikás krumpliban is találkozhatunk vele. Akár sütve, akár főve kiváló feltét lehet főzelékekhez, de gyakorlatilag bármilyen egytálételt fel lehet dobni vele. Szilveszterkor nagy sláger, mert nagyszerű vendégváró falatkákat készíthetünk belőle. Leveles tésztába bugyolálva és megsütve szinte garantált, hogy egy falat sem marad belőle.

Egy csomag virsli a hűtőben igazi vésztartalék. Ha nincs otthon főtt étel, akkor is percek alatt össze lehet dobni belőle valami meleget és laktatót. Persze létezik más megoldás is, például az étel házhoz rendelés – az Interfood immár közel két évtizede szolgálja ki megrendelőit, étlapján pedig gazdag választékkal várja azokat, akik szeretik a finom, házias ételeket, de nincs idejük mindennap főzni.

Oldalak

Video Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Recept
      Lifestyle
      A januári lendület alábbhagyott, és egyre többször hagyod ki az edzéseket? Van egy egyszerű, de hatékony megoldás, amivel garantáltan betartod a terveidet – és ezt a pénztárcád is megerősíti!
      Lifestyle
      Ha folyton megéhezel, és a nassolási vágyad legyőzhetetlennek tűnik, akkor van egy jó hírünk: ez az apró, de annál hatékonyabb szuperélelmiszer segíthet! Nemcsak tápláló, hanem elképesztően laktató...
      Lifestyle
      Az egyik olvasónk bűnesetet szeretett volna bejelenteni, de ezt nem tudta megtenni a rendőrség egyik vonalán.
      Lifestyle
      Nem csupán egészségtelen nassonlivalókkal csillapíthatod az éhségedet: van egy különösen jótékony tulajdonságokkal rendelkező finomság, amit megéri napi szinten falatozni.
      Lifestyle
      A Nyilas napját eléggé felkavarja egy régi ismerőse felbukkanása. Napi horoszkóp.
      Egészség
      Dr. Saurabh Sethi szerint érdemes folyamatosan figyelni bőrünket, és ha észreveszünk rajta bizonyos jeleket, akkor orvoshoz kell fordulni, ugyanis négy dolog akár komoly májbetegségre is utalhat.