Recept

Mit nevezünk virslinek?

A magyar konyhának és a magyar étkezési kultúrának megvannak a maga rituáléi, amelyeket megszoktunk és megszerettünk, még ha azok nem is jelentik feltétlenül a gasztronómia csúcsát. Ezek közé tartozik a karácsonyi halászlé, az elmaradhatatlan esküvői pörkölt, a magyar tenger partján kötelezően elfogyasztott hekk vagy éppen a szilveszteri virsli. A virsli különös alapanyaga a magyar ételeknek – mindenki ismeri, de igazából senki nem tudja, mi is van benne pontosan.

Nem minden virsli, ami fénylik

A jelenleg hatályos élelmiszeripari szabályok szerint azokat a legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött, húspépet tartalmazó, hőkezelt húskészítményeket lehet virslinek nevezni, amelyek hústartalma legalább 40%. A hagyományos, jó minőségű virsli 40% marhacombból, 35% sertésszalonnából, valamint 20% jégből áll, ezeken felül pedig tartalmaz különböző fűszereket is.

Baromfi vagy sertés?

Egy virslit csak akkor lehet sertésvirslinek nevezni, ha az alapanyagául szolgáló hús legalább 70%-a sertésből származik. Ezzel szemben a vegyes baromfihúsból készült virsliknél nem kell feltüntetni, hogy a készítmény pulyka- vagy csirkehúst tartalmaz, a szabályzat egy kalap alá veszi mindkettőt, ezért lehet egységesen baromfivirslinek nevezni őket. Emellett szigorú előírás, hogy a csomagoláson minden esetben fel kell tüntetni, hogy a virsli „burkolata” ehető-e vagy sem.

Szilveszteri sláger

A virsli nagy előnye, hogy önmagában megfőzve is kimondottan finom – általában tormával, mustárral vagy ketchuppal szokták fogyasztani. A főtt virsli azonban kiváló alapanyag is, egy salátában ugyanúgy megtalálja a helyét, mint a frankfurti levesben, de lecsóban és paprikás krumpliban is találkozhatunk vele. Akár sütve, akár főve kiváló feltét lehet főzelékekhez, de gyakorlatilag bármilyen egytálételt fel lehet dobni vele. Szilveszterkor nagy sláger, mert nagyszerű vendégváró falatkákat készíthetünk belőle. Leveles tésztába bugyolálva és megsütve szinte garantált, hogy egy falat sem marad belőle.

Egy csomag virsli a hűtőben igazi vésztartalék. Ha nincs otthon főtt étel, akkor is percek alatt össze lehet dobni belőle valami meleget és laktatót. Persze létezik más megoldás is, például az étel házhoz rendelés – az Interfood immár közel két évtizede szolgálja ki megrendelőit, étlapján pedig gazdag választékkal várja azokat, akik szeretik a finom, házias ételeket, de nincs idejük mindennap főzni.

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Recept
      Sztárok
      Naomi Watts idősebbik gyermeke, a tinédzser Sasha le sem tagadhatná híres édesanyját, ugyanis elképesztően nagy közöttük a hasonlóság.
      Fashion&Beauty
      A divatvilágban egyre inkább háttérbe szorultak a szűk farmerek, s pontosan tudja ezt Eva Longoria is, aki most beújított egy elképesztően csinos és sikkes nadrágot, ami nem hiányozhat egy nő...
      Sztárok
      A Golden Globe és többszörös Grammy-díjas legendás színésznő, az Óz, a csodák csodája című film sztárja, Judy Garland egész életében ragaszkodott egy bizonyos parfümhöz, ami egyébként borsos áron még...
      Egészség
      Minden háztartásban van otthon gyógyszeres fiók, mivel a betegség senkit sem tud elkerülni, még akkor sem, ha egészségesen táplálkozik. Azonban most egy új teória kezdett el terjedni az interneten.
      Fashion&Beauty
      Ashley Park az utóbbi évek egyik legizgalmasabb feltörekvő sztárja, aki Az Emily Párizsban Mindy Chenjeként világszerte rajongók millióinak szívébe lopta be magát. A Weekend Max Mara...
      Lifestyle
      Közeledik a húsvét, és a többség hamarosan elkezdi hozzá a bevásárlást is. Van azonban egy klasszikus hazai étel, ami már kezd kimenni a divatból.