Recept

Mit nevezünk virslinek?

A magyar konyhának és a magyar étkezési kultúrának megvannak a maga rituáléi, amelyeket megszoktunk és megszerettünk, még ha azok nem is jelentik feltétlenül a gasztronómia csúcsát. Ezek közé tartozik a karácsonyi halászlé, az elmaradhatatlan esküvői pörkölt, a magyar tenger partján kötelezően elfogyasztott hekk vagy éppen a szilveszteri virsli. A virsli különös alapanyaga a magyar ételeknek – mindenki ismeri, de igazából senki nem tudja, mi is van benne pontosan.

Nem minden virsli, ami fénylik

A jelenleg hatályos élelmiszeripari szabályok szerint azokat a legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött, húspépet tartalmazó, hőkezelt húskészítményeket lehet virslinek nevezni, amelyek hústartalma legalább 40%. A hagyományos, jó minőségű virsli 40% marhacombból, 35% sertésszalonnából, valamint 20% jégből áll, ezeken felül pedig tartalmaz különböző fűszereket is.

Baromfi vagy sertés?

Video Kulisszatitkok Solti Ádámtól: Őszintén beszélt a munkáról és a magánéletről

Egy virslit csak akkor lehet sertésvirslinek nevezni, ha az alapanyagául szolgáló hús legalább 70%-a sertésből származik. Ezzel szemben a vegyes baromfihúsból készült virsliknél nem kell feltüntetni, hogy a készítmény pulyka- vagy csirkehúst tartalmaz, a szabályzat egy kalap alá veszi mindkettőt, ezért lehet egységesen baromfivirslinek nevezni őket. Emellett szigorú előírás, hogy a csomagoláson minden esetben fel kell tüntetni, hogy a virsli „burkolata” ehető-e vagy sem.

Szilveszteri sláger

A virsli nagy előnye, hogy önmagában megfőzve is kimondottan finom – általában tormával, mustárral vagy ketchuppal szokták fogyasztani. A főtt virsli azonban kiváló alapanyag is, egy salátában ugyanúgy megtalálja a helyét, mint a frankfurti levesben, de lecsóban és paprikás krumpliban is találkozhatunk vele. Akár sütve, akár főve kiváló feltét lehet főzelékekhez, de gyakorlatilag bármilyen egytálételt fel lehet dobni vele. Szilveszterkor nagy sláger, mert nagyszerű vendégváró falatkákat készíthetünk belőle. Leveles tésztába bugyolálva és megsütve szinte garantált, hogy egy falat sem marad belőle.

Egy csomag virsli a hűtőben igazi vésztartalék. Ha nincs otthon főtt étel, akkor is percek alatt össze lehet dobni belőle valami meleget és laktatót. Persze létezik más megoldás is, például az étel házhoz rendelés – az Interfood immár közel két évtizede szolgálja ki megrendelőit, étlapján pedig gazdag választékkal várja azokat, akik szeretik a finom, házias ételeket, de nincs idejük mindennap főzni.

Oldalak

Recept
Lifestyle
Egy apró vörös pont elég ahhoz, hogy elmenjen az étvágyad. De vajon tényleg veszélyt jelez, vagy csak egy ártalmatlan jelenségről van szó?
Egészség
A puffadt has nemcsak kényelmetlen, hanem gyakran fájdalmas is, és sokunkat érint az ünnepi lakomák vagy a mindennapi rohanás során. Szerencsére azonban létezik olyan megoldás, amivel hatékonyan...
Lifestyle
Árverésre bocsátják Benito Mussolini olasz diktátor hajdani nyaralóját, az Adriai-tenger partján fekvő Riccionében található Villa Mussolinit. Az ajánlatok benyújtásának határideje hétfőn járt le, a...
Sztárok
Richard Curtis 2003-ban bemutatott vígjátéka, az Igazából szerelem még ma is a legnépszerűbb karácsonyi filmek közé tartozik. Nem múló kultuszát mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy nemrég...
Sztárok
Míg a brit királyi családban karácsonykor szigorú szabályok uralkodnak, addig Katalin hercegné szüleinél egészen más elvek érvényesülnek, éppen ezért György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg...
Lifestyle
Kiszámíthatatlanul alakul a nap a Vízöntő számára. Napi horoszkóp.