Egészség

Hamarosan végleg eltűnhetnek a műanyag palackok

Lehet, hogy papírüvegből töltjük majd a kólát is?

20 000 db pet palack másodpercenként

Világszerte ennyi fogy összesen a műanyag palackos szomjoltókból. Továbbra is szívesen használjuk a plasztikzacskókat, műanyagból készült evőeszközöket, tányérokat és szívószálakat is. A plasztik csomagolások alig néhány perc után a kukában landolnak, a gyakorlatban azonban mégsem szabadulunk meg tőlük gyorsan: több száz évbe is beletelik, amíg lebomlanak. Erre a problémára tervezett megoldást az Európai Unió, a nemrég közzétett környezetvédelmi stratégiája hadat üzen az egyszer használatos műanyag palackoknak. Új alternatívákat javasol a tervezet.

Megennéd a műanyagot?

Minden évben csak Európában 25 millió tonna keletkezik, amelynek mindössze 30 százalékát hasznosítják újra, 8 millió tonna pedig egyenesen az óceánokba és a tengerekbe jut, mérhetetlen károkat okozva a tengeri ökoszisztémában. Ám téved, aki azt hiszi, hogy a következmények megállnak az állatvilágnál, hiszen a mikroméretű műanyagok a halakon keresztül a tányérunkra kerülnek, ami számos egészségügyi problémához vezethet.

Lapozz, folytatódnak a részletek a következő oldalon!

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Egészség
Lifestyle
Sztárok
Szeptemberben közölte a nagyérdeművel a jó hírt Katalin hercegné, miszerint kemoterápiás kezelésének végéhez ért, ám a munkába csak fokozatosan tervez visszatérni, emiatt pedig egyelőre továbbra is...
Sztárok
Julia Robert is kedvelte ezt a különleges, buja parfümöt, amit egyébként Vivien Leigh és Marilyn Monroe is gyakran és előszeretettel viselt.