Stoppolja a gyomorrákos sejtek terjedését és ki is irthatja őket ez a gyümölcs
A kutatók szerint egészségesebb, mint hittük.
A paradicsom hatékony fegyver lehet a gyomorrákkal szemben
A paradicsom lelassíthatja a gyomorrák pusztítását, elfojtja ugyanis a rosszindulatú sejtek burjánzását - derül ki egy friss tanulmányból. Érdekesség, hogy a friss eredmények ellentétesek a korábbi állításokkal, melyek szerint a paradicsomban mindössze a likopin nevű festékanyag bír rákellenes hatással, az viszont nagyon erős. Daniela Barone, a tanulmány írója most kiemelte: a paradicsomot nem csupán a likopin miatt kell fogyasztani, az egész gyümölcsöt meg kell enni ahhoz, hogy jótékonyan hasson a betegre.
A DailyMail azt írja, a szakemberek reménykednek, hogy ezzel új irányba terelődhet a rákkutatás. Fontos lenne, hogy ne csak a betegség kivédésén legyen a hangsúly, hanem a megelőzésen is: több olyan vizsgálat kellene, amiben azt is megnézik, az étkezés hogyan járulhat hozzá a gyógyuláshoz, hogyan segítheti elő azt.
A kutatók ennek értelmében a paradicsomot „egészben” elemezték, hogy megnézzék, mennyire sikeresen kezeli a gyomorrákot. Két fajtát vizsgáltak: a San Marzano és Corbarino paradicsomokat. Arra jutottak, hogy mind a kettő képes arra, hogy megakadályozza a rossz sejtek terjedését, illetve kiirtsa őket.
A paradicsom tehát nemcsak a megelőzésben lehet világbajnok, hanem a kezelésben is, hangsúlyozzák a szakemberek. A tanulmány másik írója, Professor Antonio Giordano azt nyilatkozta: az eredményeik segítségével talán elérhetik, hogy a paradicsomban lévő hatóanyagokat a közeljövőben a daganatos betegek kezelésének részeként is használják.