Zöldségek és gyümölcsök, amelyeknek augusztusban van a szezonja - A paradicsomtól a zöldbabig
Egy hónappal ezelőtt megnéztük, melyek azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyeknek júliusban kezdődik a szezonja, most pedig az augusztusi finomságokból csemegézünk! Nézzük, mit miért érdemes most fogyasztani!
Füge
A Dél-Európából származó füge imádja a napsütötte vidékeket. Termését nem csak aszalva érdemes fogyasztani, frissen olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálium, kalcium vagy éppen a cink. Emellett tele van rostokkal, ezáltal jót tesz az emésztésnek, de B-vitaminban is gazdag. Az érett gyümölcsnek kissé lilás az árnyalata, íze mézédes, leszedve viszont nem sokáig áll el.
Miért fogyaszd?
Mit készíts belőle?
Szilva
Az egyik legismertebb, legelterjedtebb késő nyári, kora őszi gyümölcs a szilva. Sokféle terem belőle hazánkban, ám egy közös bennük: mind-mind tele van ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Jótékony tulajdonságait aszalva is megőrzi. Elsősorban lekvárt és pálinkát készítenek belőle, remek gyümölcsleves is lehet belőle, sőt, húsételekhez is jól illik.
Miért fogyaszd?
Mit készíts belőle?
Áfonya
Magyarországi erdőkben is terem a sötétkék színű áfonya. Ez az aprócska finomság a világ egyik legegészségesebb gyümölcse. Tele van A-, C- és D-vitaminnal, valamint gazdag vasban. Érdemes lefagyasztani, hogy télen is hozzájuthassunk ehhez a vitaminforráshoz. Kiválóan illik vadhúsokhoz, remek szósz készíthető belőle, de a gyümölcslevese is isteni.
Miért fogyaszd?
Mit készíts belőle?
Fekete szeder
Bár kissé savanykás az íze, jótékony tulajdonságai miatt mindenképp érdemes fogyasztanunk a szedret. Magas a C-vitamin-tartalma és baktériumölő tulajdonsága is jól ismert. Remek lekvár és szörp készíthető belőle, de az áfonyához hasonlóan remekül illik a vadhúsokhoz is.