Ez is rákot okozhat - Ártatlannak tűnő főzési módszerről rántották le a leplet a kutatók

Szakértők állítják, azok az ételek, amelyek napraforgó- vagy kukoricaolajban sültek, ártalmasabbak lehetnek mint azok, amik vajban vagy zsírban pirultak.

Az ok

A napraforgó- és a kukoricaolajból hevítés hatására olyan mérgező anyagok szabadulhatnak fel, amik elősegítik a rák kialakulását, írja a Sky News. A tudósok ajánlják, hogy sütéshez, főzéshez használjunk inkább olívaolajat vagy kókuszolajat. De még akkor is jobban járunk, ha zsírban vagy vajban készítjük az ételeket.

Tévhit

Éveken át úgy tudtuk, hogy a telítetlen zsírsavak egészségesebbek, mint állati eredetű telített fajtáik. A kutatások alátámasztják, hogy a növényi olajak melegítéskor olyan aldehideket bocsátanak ki, amelyek könnyen okozói lehetnek a szívbetegségeknek vagy akár a ráknak is.

Konkrét adatok

A méréseket millimolban (a mol ezred része) végzik. A leicesteri De Montfort University kutatói kimutatták, hogy 30 percnyi kókuszolaj hevítése alatt fél millimol káros anyag szabadul fel, a vajnál egy millimol, míg a napraforgóolajnál ez az érték 5. Ezek az anyagok nagyon magas hőmérsékleten mutatkoznak, inkább hosszabb sütési idő során szabadulnak fel. Még az egyik legkomolyabb idegrendszeri betegségnek, az Alzheimer-kórnak is köze van ezekhez a káros anyagokhoz. Tehát a legfrissebb kutatások szerint süssünk inkább egészséges kókusz-, vagy olívaolajban, hogy elkerüljük ezeket veszélyes betegségeket.

Ha hasznosnak találtad a cikket, nyomj egy lájkot, vagy oszd meg másokkal is!
Ezt is ajánljuk: 4 étel az Alzheimer-kór ellen - Akadályozd meg a szellemi leépülésed

Fotó: growyourowngroceries.com, Leadfotó: medicalsupplyworldwide.com

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Utazás
Már csak kettőt kell aludni, és el is érkezik Mikulás napja. De vajon végre-valahára nagy pelyhekben hulló havat is láthatunk majd az utcákon, vagy a téli álomvilág ezúttal (is) csak álom marad?
Fashion&Beauty
A minap lezajlott a 2024-es éves Gotham Awards, melynek során minden évben kiemelkedő, független amerikai filmeseket díjazzák. Az eseményről nem hiányozhatott a szakma legmagyobb üdvöskéje, Zendaya...
Egészség
Akad olyan, aki a téli hónapokban is elég gyakran mos hajat, de nem csinálunk ezzel nagy kárt? Ilyenkor még az se mindegy, milyen sapkát veszel fel!
Lifestyle
Nem nagy ördöngösség elkészíteni a rántott sajtot, azonban a legtöbbeknél mindig akad egy kis bökkenő: sütés közben könnyen kifolyik a bundából. Számodra is ismerős ez a probléma? Akkor olvass tovább...
Lifestyle
Gondoskodó gazdiként egyértelmű, hogy nem akarod feleslegesen stresszelni a kis kedvencedet - ezek az ártalmatlan dolgok viszont konkrétan ezt teszik velük.
Home&Design
Az üres sarkok kitöltése lehetőséget ad arra, hogy kreativitásodat kibontakoztasd, és egyedi hangulatot teremts az otthonodba.