Narancssárga zöldségekkel és gyümölcsökkel az egészségért
A narancssárga színű zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás részét képezik, olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek fokozzák a szervezet működését és védenek a krónikus betegségektől. Nézzük, melyekre gondolunk!
Sárgarépa és édesburgonya
Az édes burgonya és a sárgarépa tele van retinsavval. Ez a vegyület az A-vitamin származéka, jótékony tulajdonságai közé tartozik többek között, hogy javítja a látást és meggátolja a rákos sejtek növekedését. A philadelphiai Fox Chase Cancer Center kutatói megállapították, hogy védik a szervezetünket a mellrák kialakulásától is, ráadásul kimutatták azt is, hogy a korai szakaszban képes a daganatot zsugorítani.
Sütőtök
A sárgarépához hasonlóan a sütőtök is gazdag luteinben és zeaxantinban (ezek a vegyületek adják a zöldség színét), így védenek a szürke hályogtól és egyéb szembetegségektől. Egy kutatás során 35 ezer nőt vizsgáltak meg, akik rendszeresen fogyasztottak ilyen tartalmú zöldségeket és esetükben jelentősen lecsökkent a látásproblémák kialakulásának kockázata.