4 aggasztó ok, amiért hanyagolnod kell a cukrot
A hozzáadott cukor az egészséges táplálkozás egyik legmegátalkodottabb megrontója. Rossz hatással van anyagcserére, betegségek kialakulásához vezet, és hizlal. Íme 4 érv, hogy miért hanyagold a cukrot!
1. Üres kalóriák
A hozzáadott cukrok, vagyis a szacharóz és a kukoricaszirup óriási kalóriabomba, mert nem tartalmaz semmilyen lényeges tápanyagot és még a fogak is elromlanak tőle. Ezek az üres kalóriák fehérje, vitamin és ásványi anyag-mentesek, semmi hasznos nincs bennük.
Ha kalóriabevitelünk 10-20%-át cukorból fedezzük, könnyen tápanyaghiány alakulhat ki szervezetünkben. A cukor többek között a fogszuvasodás legnagyobb okozója, mert a szájüregben lévő kártékony baktériumokat táplálja.
2. A máj ellensége
A cukor kétféle egyszerű anyagra bomlik, glükózra és fruktózra. A fruktózt nagyobb mennyiségben csak a máj képes lebontani. Ha friss gyümölcs formájában eszünk belőle, az nem probléma, de ha sok fruktózt fogyasztunk, azt a májunk zsírrá alakítja. Az egészséges és sportos emberek több cukrot képesek tolerálni, mint az olyanok, akiknek magas szénhidrát- és kalóriatartalmú az étrendjük. Számos tudós úgy véli, hogy a cukorfogyasztás folyamatosan emeli az inzulinszintet, ez pedig hozzájárulhat akár a rák kialakulásához is.