Eperrel az egészségért - Ezért érdemes fogyasztani
A tavaszi és kora nyári időszak egyik legkedveltebb gyümölcse az eper. Azonkívül, hogy isteni finomság, az egészségünkre nézve is jótékony hatással rendelkezik. Összeszedtük miért is érdemes minél többet ennünk belőle!
1. Tavaszi vitaminforrás
Az epernél jobb vitaminforrást talán nem is találhatnánk a tavaszi időszakban. A-, B1-,B2-vitaminokban gazdag, ezenkívül pedig remek C-vitamin-forrás. Az ásványi anyag tartalmáról sem szabad azonban elfeledkeznünk, ugyanis az eper nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot, vasat és cinket. Nem utolsósorban pedig a többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan antioxidáns hatással is rendelkezik a benne található flavonoidoknak köszönhetően.
2. Szív- és érrendszeri betegségek ellen
A földieper serkentő hatással van a vérkeringésünkre, ezzel segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait, de emellett jótékony hatással van a magas vérnyomásra és egyes kutatások szerint az eper fogyasztása megvédheti az ereket a gyulladástól. Így pedig megelőzhetjük a komolyabb érelváltozással járó betegségek kialakulását is. Továbbá antioxidáns hatásának köszönhetően a daganatos megbetegedések esélye is csökkenthető általa.