Mindennapi ételek az egészségért
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek nem hiányozhatnak a napi étrendből, ha törődni szeretnél az egészségeddel. Ezeket vesszük most számba, kihangsúlyozva előnyeiket!
Zabpehely
A zab számos értékes anyagot tartalmaz, ezek egyike a béta-glükán, mely egy olyan oldható rost, amely többek között segít csökkenteni a káros LDL koleszterin szintjét, és erősíti az immunrendszert. A kizárólag a zabban előforduló antioxidánsok - az avenanthranidok - védelmet biztosítanak az érelmeszesedés ellen, ami még a többi gabonafélénél is előnyösebbé teszi a zabot. Naponta mindössze 30 gramm zab elfogyasztásával 5-10%-kal csökkenthető a teljes koleszterinszint. Zabkásaként vagy nyersen, esetleg natúr joghurtba keverve is fogyaszthatod.
Csirkehús
Kiváló fehérjeforrás! Elkészítésekor érdemes eltávolítani a magas zsírtartalmú bőrt (a csirkemell bőrrel együtt 17 százalék zsírtartalmú, bőr nélkül pedig csak 2 százalék). A csirkehúsnak a mellét javasolt fogyasztani, mivel sokkal több benne a fehérje, s szinte nincsen zsírtartalma! A comb ezzel szemben még bőr nélkül is hat százalék zsírt tartalmaz.
100 gramm csirkemell 22 gramm fehérjét biztosít számodra, így egy ebéd alkalmával – egy fél csirkemell fogyasztása esetén – már közel 45 gramm teljes értékű fehérjét viszel be, amelyre minden korosztálynak szüksége van!
Paradicsom
A paradicsom igen gazdag a likopin nevű antioxidánsban. Az ízletes zöldség bizonyos fokú védelmet nyújt a daganatos sejtek kialakulása és terjedése ellen, ezen kívül az artériákat is óvja az érelmeszesedéstől. Mivel a szervezetünk a főtt zöldségből tudja a legkönnyebben felszívni a likopint, az antioxidáns hatás maximális kihasználásához a paradicsomot valamilyen főtt formában ajánlott fogyasztanod (például paradicsomlé, püré vagy szósz formában).