Ne ódzkodj tőle! A mák kedvező élettani hatásai
A mák nem feltétlenül tartozik a legkedvesebb alapanyagaink közé, de sok pozitív hatással rendelkezik, amely miatt érdemes kicsit nagyobb figyelmet fordítanunk rá, akkor is, ha még nincs itt a bejgli sütések időszaka.
Ugyan ma már mindenhol ismerik és használják is a mákot a különböző ételek elkészítésekor, de alapvetően Közép-Ázsiából származik és leginkább Európában vált kedveltté. Köztudott, hogy a mákot nem csak az élelmiszerekhez használjuk, hanem számos gyógyszer alapanyagaként is szolgál a mákgubóból nyert morfium.
Bár sokan nem szívesen fogyasztják a mákos ételeket, ha nyilvános helyen vannak, sőt otthon sem az első számú ételek közé tartozik általában, de van néhány kedvező élettani hatása a máknak, ami miatt érdemes sokat fogyasztanunk belőle.
Csontozat erősítése
Mivel a mák nagy mértékben tartalmaz kalciumot, illetve B1-, B6-, és B2-vitaminokat és E-vitamint, ezzel képes a csontritkulást megelőzni, illetve a csontsűrűség állapotát javítani, így minden korosztály számára fontos lehet a fogyasztása. De tartalmaz vasat, magnéziumot és káliumot is. Így nélkülözhetetlen ásványi anyag forrásként szolgálhat egész évben.
Csökkenti a vérnyomást
A mák jótékony hatással van a vérkeringésünkre is, ugyanis vérnyomáscsökkentő hatása van, illetve fogyasztásával megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása is. De ezen kívül azoknak is érdemes több mákot fogyasztaniuk, akik a koleszterin szintjüket szeretnék csökkenteni, illetve karbantartani.
Görcsoldó
A mákban található anyagok a görcsoldásban is segíthetnek. Gyomor- vagy bélgörcsök ellen is hatékony, de a menstruációs zavarok terápiájában is használják. Ezen kívül hatékony a sebek gyógyításában és fogyasztásával növelhető a szellemi teljesítőképesség is, ezen kívül pedig köztudottan nyugtató hatással is rendelkezik, így főleg stresszes időszakokban hasznos segítségünkre lehet.
Béltisztító hatás
Mivel a mákszemek alig emésztődnek meg a szervezetünkben, így nagyon hatásos segítség a bélcsatorna tisztításában és ezzel számos a bélrendszert érintő betegséget előzhetünk meg a fogyasztásával.