Így válhatnak pillanatok alatt veszélyessé a fűszerek

Az allergia népbetegség, gyakorlatilag bárkit kortól és nemtől függetlenül megtalálhat ez a betegség. Létezik pollen-, fém- és ételallergia is, de igazából bármi kiválthat allergiás reakciót. A fűszerallergia általában keresztallergiaként jelenik meg, de ne becsüljük le, mert nagyon veszélyessé tud válni.

A fűszerallergiások közül a legtöbben a fahéjra és a fokhagymára válnak érzékennyé, ám a vanília és a feketebors is gyakran vált ki allergiás reakciót. A fűszerallergiások száma egyre inkább magasabb, de pontos számot nem lehet megállapítani, mivel a fűszerallergia kimutatására nincs megbízható vizsgálat.

A fűszerallergia keresztallergiaként jelentkezik, vagyis a különböző anyagokra - fűszerekre, zöldségekre, gyümölcsökre, pollenekre - hasonló választ ad a szervezet. Ezt az azonos kémiai anyagtartalommal és az anyagok törzsfejlődési rokonságával magyarázzák. Tehát ha allergiás vagy a parlagfűre, akkor figyeld meg a szervezeted reakcióját, hogy melyik fűszer fokozza az allergiádat és az érzékeny időszakban ezt a fűszert mindenféleképpen hagyd el.

Vannak olyan fűszerek, amikből az allergéneket okozó anyagok hő hatására (főzés, sütés) eltűnik, és nem okoznak problémát, de akadnak olyanok is, amik hatását a hőkezelés még inkább fokozza.

Ez a lista azt mutatja meg, hogy melyik allergén melyik fűszerrel mutat a leggyakrabban keresztallergia reakciót:

  • oregano és kakukkfű
  • hagyma és fokhagyma
  • paprika és szerecsendió
  • mustár és repce
  • mustár és csonthéjasok
  • szezámmag és csonthéjasok
  • gyapotmagolaj és diófélék
  • nyírfa pollen és különböző fűszerek
  • fekete üröm pollen és különböző fűszerek
  • zeller és különböző fűszerek
  • sárgarépa és különböző fűszerek
  • görögszéna (vagy curry) és földimogyoró

A fűszerallergia tünetei nagyon hasonlóak az allergiás szénanátha tüneteihez: izgatott, érzékeny nyálkahártya, tüsszögés, viszkető szem, orrfolyás, fulladás, légzési nehézségek, zavarok, sőt esetenként hányást és hasmenést is okozhat a fűszer elfogyasztása. Nem szabad félvállról venni, mert a fűszerallergiára a szervezetünk anafilaxiás rohammal „válaszolhat”.

A fűszerallergia azért is problémás, mert nem csak akkor válthat ki allergiás reakciót, ha az ember elfogyasztja az adott fűszert. A kellemetlen reakció akkor is kijön, ha a fűszer a bőrre kenődik, illetve ha valaki belélegzi azt. A bőrrel való találkozásnak az esélyes sajnos igen magas, mert rengeteg kozmetikai termék tartalmaz fűszereket, ezeknek az összetételét mindig ellenőrizni kell.

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Sztárok
Helen Mirrennek fontos, illetve követendő meglátásai vannak az arcápolással kapcsolatban, melyek bármilyen életkorú hölgy számára hasznosak lehetnek.
Sztárok
Minden idők egyik legsikeresebb énekesnője, Cher elképesztő múltbeli történetet mesélt, ami őt magát is meglepetésként érte.
Lifestyle
Az, hogy mit örökölünk az édesanyánktól vagy az édesapánktól, sokszor láthatatlan genetikai folyamatokon múlik, amelyek életünk minden aspektusát befolyásolják. Bár sok tulajdonság és jellemző a...
Sztárok
A 84 éves Jocelyn Wildenstein gyakorlatilag mára már felismerhetetlen fiatalkori önmagához képest.
Lifestyle
Az Alfa generáció gyakran kerül a figyelem középpontjába a tiszteletlenség vádjával, de vajon valóban tiszteletlenebbek, vagy csak egy újfajta, önálló véleményformálásra ösztönző világban nőnek fel,...
Sztárok
Biztosan te is számos jelenetet fel tudsz idézni a Micsoda nő! című kultfilmből, azt azonban valószínűleg nem tudod, mennyit változott napjainkra az a színésznő, aki Julia Roberts karakterének...