Így válhatnak pillanatok alatt veszélyessé a fűszerek
Az allergia népbetegség, gyakorlatilag bárkit kortól és nemtől függetlenül megtalálhat ez a betegség. Létezik pollen-, fém- és ételallergia is, de igazából bármi kiválthat allergiás reakciót. A fűszerallergia általában keresztallergiaként jelenik meg, de ne becsüljük le, mert nagyon veszélyessé tud válni.
A fűszerallergiások közül a legtöbben a fahéjra és a fokhagymára válnak érzékennyé, ám a vanília és a feketebors is gyakran vált ki allergiás reakciót. A fűszerallergiások száma egyre inkább magasabb, de pontos számot nem lehet megállapítani, mivel a fűszerallergia kimutatására nincs megbízható vizsgálat.
A fűszerallergia keresztallergiaként jelentkezik, vagyis a különböző anyagokra - fűszerekre, zöldségekre, gyümölcsökre, pollenekre - hasonló választ ad a szervezet. Ezt az azonos kémiai anyagtartalommal és az anyagok törzsfejlődési rokonságával magyarázzák. Tehát ha allergiás vagy a parlagfűre, akkor figyeld meg a szervezeted reakcióját, hogy melyik fűszer fokozza az allergiádat és az érzékeny időszakban ezt a fűszert mindenféleképpen hagyd el.
Vannak olyan fűszerek, amikből az allergéneket okozó anyagok hő hatására (főzés, sütés) eltűnik, és nem okoznak problémát, de akadnak olyanok is, amik hatását a hőkezelés még inkább fokozza.
Ez a lista azt mutatja meg, hogy melyik allergén melyik fűszerrel mutat a leggyakrabban keresztallergia reakciót:
- oregano és kakukkfű
- hagyma és fokhagyma
- paprika és szerecsendió
- mustár és repce
- mustár és csonthéjasok
- szezámmag és csonthéjasok
- gyapotmagolaj és diófélék
- nyírfa pollen és különböző fűszerek
- fekete üröm pollen és különböző fűszerek
- zeller és különböző fűszerek
- sárgarépa és különböző fűszerek
- görögszéna (vagy curry) és földimogyoró
A fűszerallergia tünetei nagyon hasonlóak az allergiás szénanátha tüneteihez: izgatott, érzékeny nyálkahártya, tüsszögés, viszkető szem, orrfolyás, fulladás, légzési nehézségek, zavarok, sőt esetenként hányást és hasmenést is okozhat a fűszer elfogyasztása. Nem szabad félvállról venni, mert a fűszerallergiára a szervezetünk anafilaxiás rohammal „válaszolhat”.
A fűszerallergia azért is problémás, mert nem csak akkor válthat ki allergiás reakciót, ha az ember elfogyasztja az adott fűszert. A kellemetlen reakció akkor is kijön, ha a fűszer a bőrre kenődik, illetve ha valaki belélegzi azt. A bőrrel való találkozásnak az esélyes sajnos igen magas, mert rengeteg kozmetikai termék tartalmaz fűszereket, ezeknek az összetételét mindig ellenőrizni kell.