Almás pite - Isteni kényeztetés
Ezt a klasszikus süteményt kissé bonyolult elkészíteni, de igazán megéri, hiszen nagyon finom.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 300 g zsír/vaj
- 500 g finomliszt
- 100 g rétesliszt
- 1 tasak sütőpor
- csipet só
- 2 tojás
- 150 g cukor
- tejföl
A töltelékhez:
- 5 evőkanál cukor
- 2kg alma
- zsemlemorzsa
- darált dió
- fahéj
- mazsola
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport, a cukrot és a zsiradékot összekeverjük, majd mehet bele a tojás. Ha nehezen áll össze, akkor adhatunk hozzá egy kis tejfölt. Gyúrjunk belőle egy nagy gombócot, majd osszuk 2 részre. Kenjük ki a tepsit zsírral vagy vajjal, és nyújtsuk ki a két lapot. Kb. 5mm vastagak legyenek. Óvatosan tegyük a kikent tepsibe az egyik tésztalapot. Ha kilyukad, egyáltalán nem baj, de mindenképp foltozzuk be, hiszen amúgy kifolyik majd belőle a töltelék.
Pucoljuk meg az almákat és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Tegyük bele az összes hozzávalót és helezzük az alsó lapra. Ezután jöhet rá a legfelső réteg és már kész is. 180 fokon süssük fél óráig, de mielőtt betesszük, feltétlenül szurkáljuk meg villával a tetejét.
Egy gombóc vanília fagyival tálaljuk!