3 egészséges alternatíva cukor helyett

Fogyókúrába fognál? Vagy csak szeretnél egészségesebben élni? Nem kell lemondanod az édes ízekről egyik esetben sem. Olvasd el cikkünket és tudd meg, milyen édesítőszereket érdemes fogyasztanod.
"A cukor a fehér halál" - sokszor hallott mondás. Mértéktelen fogyasztása hosszú távon valóban rengeteg betegség előidézője lehet: kezdve attól, hogy növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, károsítja a vese szűrőrendszerét és negatív hatással van anyagcserénkre, összefüggésbe hozták már a rák kialakulásával is.
Mindemellett a túlzásba vitt cukorfogyasztásnál számolni kell korunk népbetegségével, a túlsúlyossággal, illetve annak egészségügyi szövődményeivel is.
A mérték megtalálása szintén kulcsa lehet az egészséges életmód felé. A finomított cukor kiiktatása étrendünkből nem könnyű, de nagy lépés ahhoz, hogy fittebbek és energikusabbak legyünk. Lássuk, milyen alternatívák léteznek kiváltására.
Nyírfacukor
A cukorhoz hasonló édesítőszer, mely felhasználását tekintve megegyezik a hagyományos kristálycukorral, viszont mintegy 40 %-al kevesebb kalóriát tartalmaz annál. Emellett számos egyéb jótékony hatása ismert: amellett, hogy kevésbé hízlal, nem savasítja a szervezetet, emésztéssegítő és a fogakat sem károsítja. Alacsony glikémiás indexe miatt kiváló társ lehet fogyókúrában, illetve cukorbetegeknek is ajánlják fogyasztásukat. Ha túlzásba visszük fogyasztását, hasmenést idézhet elő.
Szőlőcukor
A sejtek legfontosabb tápanyaga, testünk energiaszállítója. Természetes formában is hozzájuthatunk különböző gyümölcsökből és mézből is. Gyors felszívódásának köszönhetően azonnal megemeli a vércukorszintet, ezért sportolóknak, gyerekeknek és szívbetegetnek előszeretettel ajánlják szakértők.
Fogyókúrázóknak éppen ez lehet a hátránya: a gyorsan megemelkedett vércukorszint ugyanolyan hirtelen le is csökken, amelyet éhségérzet követ. Viszont kevésbé terheli az emésztőrendszer működését, mint a hagyományos kristálycukor, emellett kedvezően hat az agyi funkciókra és a szívműködésre is.
Sztívia (stevia)
A dél-amerikai indiánok által már évszázadok óra ismert ez a természetes édesítőszer. Az anyagot a növény leveleiből nyerik, amely sokkal (mintegy 30-szor) édesebb, mint a cukor. Fogyasztását cukorbetegeknek és Candida-diétázóknak is ajánlják, illetve nagy segítségre lehet fogyókúrázóknak is, hiszen kalóriatartalma elhanyagolható. A legkevesebb mellékhatással bíró édesítőszer, melyet egyre több táplálkozási szakértő ajánl cukor helyett. Mindemellett nem okoz fogszuvasodást sem, illetve tápanyagtartalma is figyelemre méltó: A- és C-vitaminban gazdag, emellett tartalmaz még cinket, magnéziumot és vasat is.
Oldalak
