Amit az évtized esküvőjéről tudni érdemes


Április 29. a dátum, amit minden brit álmából felverve is fejből tud: Vilmos herceg és bájos menyasszonya, Kate Middleton esküvője. Rég nem keringett már annyi pletyka és mende-monda egy témával kapcsolatban sem, mint a közelgő esküvőről. Az esküvői ruha tervezésével már az összes divattervezőt hírbe hozták, aki számít. A meghívottak listájával kapcsolatban hónapok óta folyik a találgatás. Milyen ízű lesz a torta? Tényleg Paul McCartney fog énekelni az ifjú párnak? Hol töltik majd a nászútjukat a fiatalok a nagy esemény után? A végtelenségig lehetne sorolni a kérdéseket. A kérdezősködés helyett azonban vegyünk sorra néhány választ! Íme, az angol ABC 26 betűje egyedi tálalásban: 26 érdekesség a közelgő lakodalomról.

A, mint Archbishop of Canterbury, azaz a Canterbury érsek Az anglikán egyház feje, ő fogja összeadni a fiatalokat. Ez ugyanolyan hagyomány, mint az, hogy az esküvőre a Westminster Apátságban kerül sor. Az érsek polgári neve egyébként Dr. Rowan Williams, ő a 104. érsek a sorban, civilként pedig köztudottan nagy Simpsons rajongó.

B mint Bucklebury
Kate Middleton ebben a Londontól 55 mérföldre fekvő faluban nőtt fel. A kis település legutóbb akkor került a címlapokra, mikor 2008-ban Vilmos herceg helikopterrel szállt le a falucskában, hogy meglátogassa barátnőjét. Az utóbbi időben valóságos turista paradicsommá vált, szervezett túrák viszik körbe az érdeklődőket a leendő hercegnő egykori lakóhelyén.

C, mint Catherine
Noha Kate Middletont mindenki csak Kate-ként ismeri, a hivatalos neve Catherine Elizabeth Middleton. Elég illusztris társaságban találjuk, ami a nevét illeti. Anglia történelme során öt példát is találunk Catherine nevű királynőkre.

D, mint dukedom, azaz hercegség
Hagyomány, hogy a hercegek az esküvőjük napján még egy címet hozzáadhatnak a nevükhöz. A yorki és a wessexi hercegségek már foglaltak, de Vilmos még megkaphatja a cambridgei vagy a sussexi hercegségek valamelyikét. Hogy melyik lesz az övé, majd a nagymamája dönti el.

E, mint Elen Degeneres
Az amerikai talk show házigazda talán maga is meglepődött, mikor családfakutatók kiderítették, hogy Kate Middleton távoli rokona. Igaz, hogy csak 15. unokatestvérek, de a rokonság akkor is rokonság.

F, mint fruitcake, azaz gyümölcstorta
A gyümölcsökkel és dióval megtöltött sütemény a britek egyik tipikus lakodalmi süteménye. A hercegi pár sem lesz ez alól kivétel.
G, mint good luck charms, azaz szerencsét hozó tárgyak
Tradíció, hogy a menyasszony vigyen magával egy szerencsehozó tárgyat. Diana hercegnő egy lópatkós nyakláncot csatolt a ruhájához. Mivel Kate allergiás a lovakra, a britek úgy gondolják, ő majd valami másra adja le a voksát.

H, mint Harry
A kisebbik herceget nem kell bemutatni senkinek. Bátyja esküvője után ő avanzsál a legkívánatosabb agglegénnyé az országban. Természetesen ő lesz Vilmos tanúja is.

I, mint Issa
A ruhamárka az elmúlt 10 évben sok híres rajongót szerzett magának, de az igazi áttörést Kate-nek és az ő kék eljegyzési ruhájának köszönheti.

J, mint Jewelry, azaz ékszer
Időtlen idők óta a királyi ékszerek Garrad nevével azonosíthatók. Diana esetében is így volt ez, Kate pedig egykori anyósa gyűrűjét örökölte meg, tehát a hagyomány ezúttal sem szakad meg.

K, mint Kenya
Az afrikai ország különleges szerepet játszott a fiatal pár életben, hiszen a herceg itt kérte meg választottja kezét egy romantikus horgásztúra alkalmával, a Rutundu tónál.

L, mint lady-in-waiting, azaz udvarhölgy
A hagyományokhoz hűen egy közeli barátnő, vagy egy rokon játssza a menyasszony udvarhölgyének, avagy jobb kezének szerepét. Kate udvarhölgye és egyben tanúja a húga, Pippa Middleton lesz.

M, mint Mahiki
A Mahiki Vilmos és Kate kedvenc londoni klubja, ahova 2007-es rövid szakításukat követően először kezdtek titkos randevúkra járni.


N, mint North-Wales, azaz Észak-Wales

A páros otthonát ideiglenesen Wales-ben rendezte be. Még két évig biztosan itt fognak majd élni, hiszen ennyi ideje van még hátra Vilmosnak a Királyi Légierőnél való szolgálatból.

O, mint Bruce Oldfield
Oldfieldet tartják a legesélyesebbnek, hogy megtervezze a menyasszonyi ruhát. Diana teljesen odavolt érte, ráadásul Kate édesanyját és húgát a fotósok többször is lencsevégre kapták valamelyik Oldfield üzletben nézelődni.

P, mint Philip Treacy

A kalapos is főszerepet játszik majd az esküvőn. A királyi család tagjai híresek a fejfedők iránti rajongásukról. A divatos ruhákhoz a nagy napon elengedhetetlen kiegészítőként hozzájárulnak majd az extravagáns kalapok is.

Q, mint Queen Elizabeth II, azaz Erzsébet királynő
Vele kapcsolatban sem érdemes sok időt tölteni a bemutatással. Érdemes viszont megemlíteni, hogy 84 éves kora ellenére nagyon is igyekszik tartani a lépést a fiatalabb generációkkal: a Twitter, a Flickr és a Youtube lelkes használója.

R, mint royal mint, azaz királyi pénzverő
Igaz, hogy limitált kiadásban, de az esküvő tiszteletére elkészült néhány ötfontos érme, rajta a hercegi pár arcképeivel. A kritikusabbak szerint Katet abszolút nem lehet felismerni, de a menyasszonyt ez talán nem is zavarja annyira.

S, mint St. Andrews
Itt találkozott először egymással a két fiatal, hiszen Skóciában, az itteni elit egyetemen tanultak mindketten.

T, mint tiara

Akárcsak Erzsébet és Diana, szinte biztos, hogy Kate is visel majd tiarát a Westminster Apátságban. A királynő feltehetőleg neki ajándékozza majd a koronaékszerek egyikét.

U, mint usher, azaz szertartásmester

Tradíció, hogy a fiatalok kisegítenek barátaik esküvőjén. Fogadják a vendégeket, a helyükre kísérik őket, a szervezésben is segítő kezet nyújtanak. Így tett a múltban Vilmos herceg is néhány jó barátja nagy napján. Ő maga viszont sajnos nem kaphatja vissza ezt a szívességet. Egy 15. századra visszanyúló hagyomány értelmében ugyanis hivatásos ceremóniamesterek tesznek eleget ezeknek a feladatoknak.

V, mint Vow, azaz fogadalom
Kate és Vilmos megmenekülnek attól, hogy saját kezűleg kelljen megírniuk az esküvői fogadalmaikat. Két előre megírt fogadalom közül választhatnak: vagy az 1662-ben megírt Imádságoskönyvből, vagy a modernebb Szertartások Könyvéből.
W, mint Westminster Abbey
A nagy eseményre itt kerül majd sor. Az itt tartott esküvők hosszú sora még 1100-ra nyúlik vissza, mikor I. Henrik feleségül vette Matilda hercegnőt.

X, mint Xoxo, azaz a csók rövidítése
A közelgő esküvővel kapcsolatos őrület még a sörgyárakat is elérte, és piacra dobták a Kiss me Kate nevezetű sört, rajta a fiatal párral. Kérdés, hogy az esküvő után is árusítják-e majd.

Y, mint Your Majesty, azaz Felséged

Azt gondolnánk, az esküvő napja után Katet egyszerűen ez a megszólítás illeti majd. Pedig ennél bonyolultabb a helyzet. HRH, avagy Her Royal Highness lesz a címe, hivatalosan pedig HRH, Princess William of Wales válik majd belőle. De ha mindenáron az egyszerűségre törekszünk, Catherine hercegnőnek is nevezhetjük.

Z, mint Zermatt
A páros kedvenc helyeinek egyike. A svájci síparadicsom megannyi vakációjuk helyszínéül szolgált.  

Hála a T-Mobile-nak, már élvezhetjük a nem mindennapi esküvő egy korai verzióját. Érdemes megnézni ezt a vicces videót!

 

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Sztárok
Hihetetlen, de vannak olyan sztárok, akik maguktól gondolták úgy, hogy nem szexelnek egy jó darabig. Árpa Attilának például tavaly volt olyan időszaka, hogy nem bújt ágyba senkivel.
Lifestyle
Elképesztő kánikula vette kezdetét egész Magyarországon. Sajnos nem fog csak úgy eltűnni, és már lehet azt is előre látni, hogy melyik lesz a hét legpokolibb napja.
Sztárok
Bár sokan úgy gondolják, hogy Katalinnak semmi oka a félelemre fiát, Györgyöt illetően, hiszen a herceg igazi mintagyerek, ez mint kiderült, közel sincs így.