Italkészítés mesterfokon - 3 remek ír whiskey-főzde
Az ír whisky világhírű, szinte nincs olyan hely, ahol ne ismernék. Égetett szesz, amit őrölt gabona – árpa, maláta, rozs, búza vagy kukorica – erjesztéséből, lepárlásából, és fahordóban való érleléséből nyernek. Az ír whisky különlegessége, hogy csakis Írországban készíthető, és minimum 3 éven át fahordóban érlelendő. A most következő 3 főzde termékei valóságos nemzeti kincsnek számítanak hazájukban.
Bushmills
A Bushmills a legrégebb óta működő whisky-főzde Észak-Írországban. 1608-ban, azaz több mint 400 évvel ezelőtt, nyitotta meg kapuit, és azóta is töretlen a sikere. Ez az egyetlen olyan hely az országban, ahol hármas desztillált maláta whiskyt állítanak elő. Lehetőség van gyárlátogatásra, melynek során nagyjából egy óra alatt járhatjuk végig a Bushmills whiskey-főzde épületét. Beleshetünk egy kicsit a kulisszák mögé, megcsodálhatjuk az erjesztő és lepárló berendezéseket, valamint természetesen kóstolót is kaphatunk.
Fotó: dunluceguidehouse.com