Így készül a tökéletes vörösboros marhapörkölt – Élmény lesz kitunkolni a szaftját
A vörösboros marhapörkölt egy igazi nagy formátumú étel. Sokan tartanak tőle, pedig egy kis rutinnal biztos sikert arathatunk vele – nincs vele sok gond, csak adjunk neki időt, hogy át tudjon jól főni. A legjobb része persze a szaft tunkolása.
Vörösboros marhapörkölt
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús (pl. lábszár)
- 200 ml vörösbor
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika
- 2 db közepes méretű paradicsom
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 kk kömény
- 1 mk majoránna
- ízlés szerint só, bors
- olaj vagy zsír a sütéshez
Elkészítés:
- A megtisztított marhahúst kockázzuk fel.
- A megpucolt, felaprított vöröshagymát a 3-4 ek zsiradékon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Öntsük fel egy kevés vízzel, majd pároljuk addig, amíg a leve el nem fő.
- Adjuk hozzá a felkockázott marhahúst, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a fűszerpaprikát, a köményt és a majoránnát – magas hőfokon pirítsuk le.
- Ha a hús enyhén megpirult, adjuk hozzá a cikkekre vágott zöldpaprikát és a vörösbor felét. Öntsük fel egy kevés vízzel, majd főzzük így kb. 30 percet, közepes lángon.
- A 30 perc elteltével a húshoz adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és a maradék vörösbort. Szükség esetén öntsük fel egy kevés vízzel és főzzük további 40-50 percig.
- Akkor van kész, ha a hús teljesen megpuhult és a pörkölt szaftja kellőképpen sűrű.