Tartalmas hétvégi reggeli: Sonkaszeletekben sült csilis tojás burgonyakosárral
Ezzel az ízletes finomsággal tuti kibírod ebédig!
Sonkaszeletekben sült csilis tojás burgonyakosárral
Hozzávalók:
- 60 dkg burgonya
- 12 szelet füstölt sonka
- 10 dkg zöldborsó
- 5 dkg reszelt sajt
- 12+2 db tojás
- 4 tk csilis paprikakrém
- 5 dkg vaj
- szerecsendió
- só, bors
Elkészítés:
Egy lábasban felteszünk hideg vizet főni: legalább annyit, hogy mind a 12 tojást ellepje. A tojásokat forrástól számított 3 percig főzzük, miután pedig elkészültek, hideg víz alá tesszük őket, hogy kihűljenek, így a héjukat is könnyebben eltávolíthatjuk. A főtt tojásokat bekenjük a csilis paprikakrémmel, majd egy-egy sonkaszeletbe csavarjuk őket, és sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakosgatjuk. Előmelegített sütőben 190 fokon körülbelül 8 perc alatt pirosra sütjük, közben pedig nekiállunk a köretnek is. A burgonyát meghámozzuk, és kisebb darabokra vágjuk. Bő, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és még melegen burgonyatörővel összetörjük, belekeverjük a vajat, valamint a maradék 2 tojássárgáját. Ízlés szerint szerecsendióval, és sóval, borssal fűszerezzük. A körethez a burgonyakrémet habzsákba kanalazzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe kosarakat nyomunk belőle, amiket megtöltünk a mikróban megpárolt zöldborsóval, tetejükre pedig sajtot reszelünk, és sütőben 5-6 perc alatt pirosra sütjük őket. A sonkás tojást a még meleg burgonyakosarakkal tálaljuk.