Egy kalóriamentes édesítő - Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos sztívia, amit az ott élő indiánok már 200 éve használnak édesítésre, igazi szupersztár a növények között, hiszen több pozitív hatása is van az emberi szervezetre. Leginkább édesítésre alkalmas, mert a leveleiből készült kivonat akár 200-300-szor édesebb lehet a cukornál. Ráadásul kalória- és szénhidráttartalma is gyakorlatilag nulla, emiatt különösen ajánlott fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek.

Sütéshez és főzéshez is jól használható

Az intenzív édes ízt biztosító glikozidok mellett többek között vas, foszfor, kalcium, magnézium, cink, valamint A- és C-vitamin is található a leveleiben. A magyarul jázminpakócaként ismert növényből por, tabletta, oldat, kivonat vagy őrlemény készülhet, amelyek mind kiválóak édesítésre, a szárított sztívialevelet pedig elsősorban teakészítésre használják. További előnye, hogy a sztívia nem hőérzékeny, ezért sütéshez és főzéshez is jól használható.

Mire használhatjuk, és hogyan adagoljuk?

Ha a cukrot részben vagy egészben szeretnénk helyettesíteni sztíviával, akkor – figyelembe véve a használt sztíviakészítmény csomagolásán található adagolási javaslatot – érdemes egy kicsit kísérletezni az édességével. Általánosságban nem lehet pontosan meghatározni, hogy az egyik vagy másik készítmény mennyire édes. A sztíviapor akár 200-300-szor is édesebb lehet a cukornál, ezért nagyon kis mennyiség szükséges belőle. Egy evőkanál cukor körülbelül ¼ teáskanál sztíviapornak felel meg, egy teáskanálnyi cukrot pedig csupán egy csipetnyi sztíviapor helyettesíthet. Ha például kávénkat vagy teánkat szeretnénk sztíviával édesíteni, érdemes a porból oldatot készíteni: tegyünk egy teáskanál sztíviaport három evőkanál tisztított vízbe és öntsük olyan tartóba, amelyből cseppenként adagolhatjuk.

A sztíviát használhatjuk italok (kávé, tea, limonádé) édesítésére, helyettesíthetjük vele a cukrot süteményekben, krémekben, öntetekben. Természetesen az élelmiszeripar is használja, hiszen 2011 végén az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság engedélyezte, így az Európai Unió országaiban is lehetővé vált a sztíviával édesített termékek, pl. üdítők bevezetése, amelyeket így csökkentett cukortartalommal fogyaszthatunk. Az élelmiszerekben, illetve asztali édesítőszerekben E960 kódszám alatt találkozhatunk vele. Újdonságként a tavalyi év végén egy új sztíviaösszetevőt engedélyeztek az Európai Unióban. A Reb M újszerűsége abban áll, hogy utóíze kevésbé kesernyés, amivel új távlatokat nyithat az édesítő alkalmazása előtt és új rajongókat szerezhet a sztíviának.

A sztívia további előnyeiről a következő odalon olvashatsz!

Fotó: guiltfreefoodguide.com

Oldalak

Video Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Sztárok
      Mint kiderült, kezdetben Kamilla kicsit sem volt elragadtatva attól, hogy Katalin is a királyi család tagjává válik, miután Vilmos feleségül veszi őt, ennek pedig megvolt az oka.
      Sztárok
      Sokaknak feltűnhetett már, hogy Katalin hercegné, Vilmos herceg és más brit királyi családtagok gyakran úgy ülnek az autóban, hogy nincs becsatolva a biztonsági övük. Míg az átlagemberek számára ez...
      Fashion&Beauty
      Hiába van már a kanyarban a várva várt tavasz, az időjárás mintha tudomást sem akarna venni róla, a borús, szürke és zord napokban pedig különösen fontos, hogy öltözködésünkkel ne olvadjunk bele a...
      Lifestyle
      A Halak megérzése annyira erős lesz. hogy saját maga is meglepődik. Napi horoszkóp.
      Egészség
      Úgy néz ki, hogy a magyarok tojásfogyasztása egy kicsit visszaesett. Ez a drágulás miatt is előfordulhat, de más dolgok is állnak a háttérben. Annyi biztos, hogy a tojás még mindig rendkívül...
      Utazás
      Akármilyen modern autónk is van, a tolvajoknak mindig lesznek friss trükkjeik, hogyan törjék azt fel, vagy lopják el a gépjárművet.