Sütőtökös gnocchi mandulás zsemlemorzsában - Ha a sós helyett édesre vágynál
Az iskolában az egyik kedvenc óráim éppen azok voltak, ahol a tésztakészítés alapjaival ismerkedhettünk meg. Imádtam magam gyúrni a gnocchit és utána már csak a fantáziám szabott határt annak, hogy mivel is ízesítsem az olaszok egyik kedvelt tésztafajtáját. Nemrégiben a férjem sós vacsorára, míg a fiúk inkább valami édességre vágytak, így született meg a két, merőben különböző gnocchis finomság. Legutóbb a brokkolis-csirkés változatot már elhoztam Nektek, most pedig kiegészítem a receptet az édes verzióval is.
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Sütőtökös gnocchi mandulás zsemlemorzsában - Ha az édes változatot jobban kedveled
Hozzávalók
- 50 dkg sütőtök
- 1 db tojás
- 10 dkg ricotta
- 25 dkg liszt
- 30 dkg édesburgonya
- 10 dkg vaj
- 10 dkg őrölt mandula
- 3 ek. cukor
- 3 ek. zsemlemorzsa
- 1 csipet őrölt fahéj
- 10 g porcukor
Lépésről-lépésre
1. Sütőben puhára sütjük a sütőtököt és az édesburgonyát. Ha elkészültek, még melegen áttörjük egy krumplinyomóval, egynemű masszává keverjük és lehűtjük.
2. Hozzákeverjük a ricottát, egy tojást, majd a cukrot. Csak annyi lisztet adunk hozzá, hogy formázható, gyúrható, de még könnyű tésztát kapjunk. A gnocchik megformázáshoz hosszú, hüvelykujjnyi vastagságú kígyókat készítünk a tésztából, és 1,5-2 cm darabokra vágjuk. Villával megnyomjuk mindegyik tetejét, hogy a morzsa jobban meg tudjon tapadni a mélyedésekben. A megformázott gnocchikat hűtőbe tesszük a kifőzés előtt.
3. A morzsához egy felhevített serpenyőben vajat olvasztunk. Hozzáadjuk a mandulabelet, egy csipetnyi fahéjat és sót, majd rövid pirítás után a zsemlemorzsát is. Ha édesebb morzsát szeretnénk, cukrot is adhatunk hozzá.
4. Legalább ötszörös mennyiségű vízben kb. öt perc alatt kifőzzük a gnocchikat, ha elkészültek, feljönnek a víz tetejére. Egyszerre inkább kevesebbet tegyünk a vízbe, nehogy összeragadjanak. Ha elkészültek, feljönnek a víz tetejére.
5. Egybeforgatjuk a mandulás zsemlemorzsával, majd porcukorral megszórjuk, zsályával díszítve tálaljuk.
Te is mindent megsózol? Kattints a következő oldalra és nézd meg, milyen tények és tévhitek kapcsolódnak az alapanyaghoz, amit mindannyian sokat használunk!