Omlós, puha és elronthatatlan: Íme a tökéletes mézeskalács receptje
Kezdd el időben az ünnepi sütögetést!
Mézeskalács
Hozzávalók:
- 900 g liszt
- 300 g margarin
- 250 ml méz
- 220 g cukor
- 2 db tojás
- 2 tk szódabikarbóna
- 2 tk fahéj
- 2 ek gyömbér
- 1 tk szerecsendió
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 1 tk sütőpor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki két nagyobb tepsit sütőpapírral. A vajat, a mézet és a cukrot rakjuk egy kisebb fazékba, és főzzük össze őket 2-3 perc alatt közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett, amíg a cukor teljesen el nem olvad, majd forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a szódabikarbónát és keverjük össze, öntsük át egy másik, nagyobb tálba és tegyük félre, amíg teljesen ki nem hűl. Szitáljuk a vajad keverékbe a lisztet, a gyömbért, a fahéjat, a szerecsendiót, a szegfűszeget és a sütőport, majd adjuk hozzá a tojást, és alaposan keverjük össze. Enyhén lisztezett felületen gyúrjuk simára, és osszuk két részre a tésztát, majd takarjuk le őket, és tegyük 45 percre hűtőszekrénybe. Pihentetés után nyújtsuk ki a tésztát körülbelül 5 mm vastagságúra, és a lisztbe mártott formákkal szaggassuk ki a tésztát. Az előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük készre a süteményt, ha pedig teljesen kihűlt, díszítsük ízlés és igény szerint tetejüket.