A tökéletes menü Borbás Marcsitól, Wossala Rozinától és Dobó Ágitól, amit otthon is könnyen elkészíthetsz
Köztudott, hogy manapság mindenkinek kevesebb ideje jut a konyhában tevékenykedni, pedig nagy igazság, hogy az otthon ízeinél nincs jobb. Így nemcsak azt tudjuk pontosan, milyen alapanyagokból készül az adott fogás, hanem mi magunk találhatjuk ki, hogyan szeretnénk egy ételt összerakni. A következőkben a hazai gasztronómia három kiemelkedő arcának segítségével bemutatunk egy kifogástalan menüsort, ami egyszerű, hagyományos, mégis ízekben gazdag és ami a legfontosabb: igazi élmény lesz általuk az otthonfőzés.
Főzés otthon
Sajnos egyre többen döntünk az ételrendelés és a gyorskaja mellett, mivel a hétköznapokban hamar elfáradunk és ilyenkor az embernek - érthető módon - nincs mindig kedve még a konyhában is sok időt eltölteni. Igaz azonban, hogy sokszor a külső forrásból érkező fogások nem megbízhatók, pláne nem olyan ízletesek, mint amikor mi magunk készítjük el kedvenceinket. A hazai gasztronómia három éllovasa, Borbás Marcsi, Wossala Rozina és Dobó Ági elkötelezettek az otthonfőzés mellett, és bár más-más tendenciát képviselnek, abban egyetértenek, hogy nincs párja azoknak az ízeknek, amik a saját kezünkből kerülnek ki.
Tökéletes menü otthon
Előétel: sütőtökkrémleves Dobó Ágitól
Dobó Ági, a családi szuperfogások mindentudója a gondoskodás, a praktikum és a kreativitás jelszavakkal hangsúlyozza az otthonfőzés fontosságát. "Hiszek benne, hogy a főzés sokkal, de sokkal több annál, mint egy szükséges jó és sokkal, de sokkal többről szól, mint egy-egy étkezés." A gyönyörű sztáranyukától egy finom sütőtökkrémleves receptet mutatunk.
HOZZÁVALÓK
- 1 kisebb sütőtök
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- kb. 1 liter zöldség / húsalaplé (de helyette lehet víz is, de akkor intenzívebb fűszerezést igényel)
- fehérbors, só
- 1 dl tejszín
- levesbetét ízlés szerint (pl. pirított bacon, sajtok - feta, kecskesajt, stb., kruton, levesgyöngy, friss zöldfűszer…)
ELKÉSZÍTÉS
A hagymákat, fokhagymákat héjával együtt egy kis fóliába csomagolom és a sütőbe helyezem. A sütőtököt kettévágom, egy kiskanállal, vagy fagyikanállal (ezzel gyorsabb és könnyebb) kimagozom, jól betekerem külön külön a 2 részt fóliába és kb. 90- 120 percre 200 fokra beteszem a a sütőbe a sütőrácsra, de alá helyezek egy tepsit a távozó nedvesség miatt. Így együtt sütök minden zöldséget, a hagymákat egy óra után nyugodtan kivehetjük, 90 percnél pedig a tököt villával teszteljük, hogy készen van-e. Akkor jó, ha a villa belecsúszik.
Amikor elkészültek, egy lábasba kanalazom a sütőtököt és hozzáadom a héjától megszabadított hagymákat is. Közepes lángra kapcsoljuk a tűzhelyet. Felöntöm 2 dl alaplével és turmixolom. Addig adagolom az alaplevet kb. 1 dl-es adagokban hozzá, amíg finom, krémes állagú nem lesz, majd mehet hozzá nagyjából 1 dl tejszín és a fűszerek. (Működik növényi tejszínnel is.) Egy kis friss zöldfűszerrel meghintve egy kellemes vegán fogásnak is megfelel, amennyiben zöldség alaplével, vagy vízzel készült.
Extra tipp a gyors változatért:
Ha szeretnénk időt spórolni, a nyers sütőtököt megszabadítom a héjától is és apró kockára vágva teszem fel fél rész vízzel, fél rész alaplével és a hagymákkal főni, így kb. 30 perc alatt minden előkészülettel együtt összedobható a leves.
Főétel: currys grillcsirke Wossala Rozinától
Wossala Rozina, a folyamatosan újító, vagány konyhaművész, aki bebizonyítja, hogy az újítás és a trendkövetés már az otthonfőzés sajátja is. "Hiszek az ételek közösségteremtő erejében és hiszek benne, hogy az ételek képesek a hagyományokat is fenntartani, még akkor is, ha például az én kezeim között jelentős evolúción mennek keresztül." Rozina a tökéletes currys grillcsirkét hozza el nekünk.
HOZZÁVALÓK
- 1 db, maximum 1,3 kg-os csirke,
- 0,5 l író vagy natúr joghurt
- 1 kanál curry por
- 1 kanál kurkuma
- 1 csapott kanál só
ELKÉSZÍTÉS
A fűszereket elkeverem az íróval, a csirkét beteszem egy zacskóba és ráöntöm a keveréket. Ez a keverék ízesíteni és puhítani fogja a csirke húsát, ehhez kell minimum 8, de inkább 24 óra neki a hűtőben. Ez idő alatt néha forgatom, de ha erre nincs lehetőségem, mindenképp cicivel lefelé tárolom. Sütés előtt minimum egy órával kiveszem a hűtőből. Ez azért fontos, mert ha a csirke hűtőhidegen kerül a 220°C-os sütőbe, kívül elég a bőre, belül pedig nyers marad. Ezért mindenképpen hagyom szobahőre melegedni. Közben a sütőt előmelegítem 220°C-ra, 4D funkcióban, 2-es gőzbefúvási szinten.
Ha van sütőrácsos tepsim (ha nincs, akkor a sütőben lévő rácsra és aláteszek egy tepsit), arra helyezem a csirkét, úgy, hogy a lábai 45 fokban hátra nézzenek, a sütő bal hátsó szeglete felé. Ez azért fontos, mert ott van a legmelegebb és így a combok átsülnek, viszont a cici nem sül túl. 10 perc elteltével leveszem a hőt 200°C-ra, így megy további 20 percet. A teljes idő felénél, azaz 30 perc elteltével kiveszem a csirkét és átirányítom a lábait a másik sarokba, azaz a jobb hátsóba. Erre azért van szükség, hogy teljesen egyenletesen süljön. A teljes sütési idő 1 óra. Ha ez eltelt, kiveszem a csirkét és pihentetem minimum 10 percet.
Desszert: "Női szeszély" Borbás Marcsitól
Borbás Marcsi a tradicionális ételek szenvedélyes gyűjtője, aki számára az értékmentés, a tradíció és a tévhitek ledöntése adja az alapot az otthonfőzés népszerűsítéséhez. "Nagyon fontos, hogy az érzelmi ételeinket továbbadjuk a következő generációnak." A népszerű gasztroguru ezúttal egy könnyed édességet segít elkészíteni nekünk.
HOZZÁVALÓK
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 6 dkg cukor
- 6 dkg puha vaj
- 6 dkg tejföl
- 4 tojássárgája
- 1 nagy üveg sárgabaracklekvár
- 10 dkg dió
- 6 tojásfehérje
- 6 ek. porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a lisztet eldolgozzuk a puha vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a tojások sárgáját és a tejfölt. Egy közepesen kemény tésztát kell kapnunk, ami kicsit puhább, mint a linzertészta. Egy zacskóba csomagolva fél órára hideg helyre tesszük pihenni, hogy könnyebben tudjuk majd formázni. Ha a tésztánk megpihent, kiválasztjuk a sütőformát. Süthetjük egy magasabb falú tepsiben, de választhatunk egy csinos piteformát is. Ez a változat kerámia sütőformákban készült.
A formákat alaposan kivajazzuk, figyeljünk rá, hogy minden mélyedésbe kerüljön a zsiradékból. Ezután a tésztát adagonként jó vékonyra nyújtjuk, majd óvatosan belehelyezzük a sütőformába. Fontos, hogy ne legyen vastag a tészta a formában, mert a sütés során még jócskán megdagad. Ha elkészültünk, szurkáljuk meg egy villával és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük elő őket. Akkor van készen, ha már szilárd, kissé feldagadt, és éppen hogy csak kezd barnulni.
Amíg a tésztánk sül, elkészítjük a fehérjehabot. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd lassan adagolva hozzáadjuk a porcukrot. Ha a habunk kifényesedik és krémessé válik, akkor készen van. Ezután elvégezzük a végső simításokat a süteményen. A tésztát jól megpakoljuk házi sárgabaracklekvárral, megszórjuk egy kis pirított dióval, és ráhalmozzuk a krémes tojáshabot. (Ha kevésbé vagyunk ügyesek, akkor simítsuk a sütemény tetejére, de ha jól bánunk a habzsákkal, akkor csinos kis csúcsokat is nyomhatunk a habból.) Ezután visszatesszük a süteményt a sütőbe, és amint a hab teteje aranybarnára változik, már ki is vehetjük.
Megbízhatóság és egyedi ízek
#otthonfőzés
Az otthonfőzés mellett új kampányában a Bosch is kiáll, mely GasztroHome kezdeményezésével a saját fogásokat és ízeket hivatott előtérbe helyezni, mindezt a hagyomány őrzésével, a modern technika és tradíció ötvözésével, illetve a megbízhatóság hangsúlyozásával hirdeti. A brand inspirációt, ihletet szeretne adni minden főzni szeretőnek - kezdőknek, profiknak egyaránt. Ennek érdekében sok receptet, tippet és trükköt kíván nyújtani a jövőben az otthonfőzéshez.
Az otthonfőzés nem csupán azért lenne fontos manapság, mert ezáltal tudjuk, mi kerül az asztalra és megbízhatunk a választott alapanyagokban, hanem mert egy olyan tevékenységről van szó, ami össze is hozza a családot.
A gasztronómiának ma már egyfajta szociális, társadalmi szerepe is van, hiszen a kávé után a mennyei ízek azok, amik a leginkább egybekovácsolják a barátokat, ismerősöket, különféle társaságokat.
Lehet, hogy kissé időigényesebb, ha kedvenc fogásainkat magunknak kreáljuk, viszont így biztosan azt kapjuk, amit várunk és nem ér minket kellemetlen meglepetés.