Olasz karácsonyi finomság - Panettone

A panettonéval ma már minden nagyobb üzlet polcain találkozhatunk, különösen karácsony környékén. De miért fanyalodnánk a dobozolt verzióra, ha otthon magunk is elkészíthetjük?

A panettone Olaszországban 500 éves múltra tekint vissza. Számos legenda kering a kialakulásáról, elrontott süteményekről, szerelmes cukrászokról, de valódi eredete ismeretlen. Hagyományosan kovásszal készítik, azonban az igazán jó kovász elkészítése napokig tart, és nagy szakértelmet kíván, így egy élesztős receptet használunk. Panettone-formát igen nehéz beszerezni, helyette süthetjük a tésztát kuglófformában, külön erre a célra vásárolt, egyenes falú virágcserépben vagy keskeny, magas fazékban is. Körülbelül másfél liter űrtartalmú sütőedényre lesz szükségünk.

Hozzávalók:
25 dkg fehér búzaliszt
1 dl langyos tej
10 + 3 dkg vaj felolvasztva
10 dkg kristálycukor
1 dkg élesztő
4 tojássárgája

5 dkg mazsola
körülbelül 15 dkg egyéb aszalt gyümölcs (füge, sárgabarack)
rum
fél marék kandírozott citrushéj
mandulaforgács (elhagyható)

 

Elkészítés:
Három evőkanálnyi tejet egy csészébe szedünk, beleteszünk a cukorból egy fél teáskanálnyit, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Az aszalt gyümölcsöket körülbelül mazsola méretűre aprítjuk. A lisztet csipetnyi sóval egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáöntjük a már habos élesztőt, a tojássárgájákat, 10 dkg olvasztott vajat, a maradék cukrot és a citrushéjat. A megmaradt tejet apránként hozzáadagolva összegyúrjuk, és laza tésztát dagasztunk. Langyos, huzatmentes helyen, konyharuhával letakarva másfél-két órán át kelesztjük, míg a duplájára nem nő. Erre az időre az aszalt gyümölcsöket rumba - illetve, ha gyerekek is kapnak a süteményből, akkor rumaromával ízesített tejbe - áztatjuk. Ha a tészta megkelt, kicsit elnyújtjuk, rászórjuk a leszűrt aszalt gyümölcsöket, összehajtogatjuk, és laza mozdulatokkal belegyúrjuk a gyümölcsdarabokat. A sütőformát kikenjük a másik 3 dkg vaj felével, beletesszük a tésztát, és langyos helyen, letakarás nélkül még egy órát kelesztjük. Végül éles késsel kereszt alakban bevágjuk a tetejét, a mélyedésekbe vajat kenünk, mandulaforgáccsal megszórjuk a tetejét, és 180 fokon körülbelül 40-45 perc alatt készre sütjük.

Átlátszó fóliába csomagolva, szalaggal átkötve remek karácsonyi ajándék!
 

Oldalak

Video Nagy 2025-ös szerelmi horoszkóp
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Lifestyle
      Szánj néhány percet erre a rendkívül egyszerűen és könnyen kivitelezhető tesztre, hiszen hamar kiderülhet belőle, hogy kell-e tartanod a korai halálozás veszélyétől.
      Egészség
      Van egy olyan mindennapi tárgy, amit szó szerint szinte minden felnőtt használ, ám az emberek 90%-a rosszul tárolja, ugyanis a legtöbben a fürdőszobában tartják, pedig nem lenne szabad a szakértők...
      Utazás
      Március utolsó napjai egyáltalán nem úgy alakulnak majd, ahogy mindenki remélte, de a következő hónapban sem lesz hozzánk kegyes az időjárás.
      Sztárok
      Az Oscar-díjas színész-rendező egy friss címlapinterjúban beszélt a Jennifer Lopezzel való kapcsolatáról. A beszélgetés során Affleck arról is szót ejtett, milyen habitusbéli különbség vert éket...
      Sztárok
      A Nemzet Színésze elmondta: bár mindig könnyen esett szerelembe, sosem ábrándozott nagy, fényes esküvőről - ami végül ki is maradt az életéből.
      Lifestyle
      Bár még mindig csak március második felében járunk, hamarosan itt a hőségszezon. Ha neked is van otthon klímád, mindenképpen el kell végezned egy fontos feladatot, mielőtt beköszöntene a nyár.