Lengyel előétel - sajtos pierogi
Készítsd el a lengyel pierogit, ami tulajdonképpen egy töltött tészta. A nem mindennapi étel kiváló előételként, de főételként is tálalhatjuk.
Hozzávalók:
• 5 db burgonya, megtisztítva és kockára vágva
• ½ pohár tej
• ½ pohár olvasztott vaj
• 225 g felkockázott szalonna
• 1 db hagyma, finomra vágva
• 5 gerezd zúzott fokhagyma
• ½ csomag (450 g) lasagna tészta
• 2 pohár reszelt cheddar sajt
• só és bors
• 1 doboz (225 g) tejföl
• friss, finomra vágott metélőhagyma
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 C-ra. A burgonyát vízzel elfedve nagy lángon felforraljuk. Megfőzzük. Miután kész, leöntjük róla a vizet, és összekeverjük a tejjel, 6 evőkanál vajjal és összetörjük. A maradék 2 evőkanál vajat serpenyőben közepesen magas hőmérsékleten megolvasztjuk. 5-10 perc alatt megpirítjuk a szalonnát, hagymát, fokhagymát. A lasagna tésztát az előírtaknak megfelelően megfőzzük. A tört burgonya felét egy 22×32 széles tűzálló edény aljába tesszük. Ezt lefedjük a sajt 1/3-val és lasagna tésztával. Ezt a rétegezést még egyszer megcsináljuk, majd egy szalonna, hagyma, fokhagyma réteg jön és megint tészta. Az egész tetejét sajttal megszórjuk. 30-45 percig sütjük fedél nélkül, amíg a sajt megpirul. Tejföllel és frissen vágott metélőhagymával tálaljuk.