Karácsonyi keksz, ami illik a vegán étrendbe - a gyerekek is imádni fogják!
Az adventi süteménykészítés nemcsak a felnőtteknek, hanem a kicsik számára is remek elfoglaltság lehet. (x)
Közös sütemény
Az első közös sütésre egy egyszerűen elkészíthető keksszel lehet készülni, amit aztán közösen dekorálhatunk. A gyerekek játszva tanulhatnak, nem mellesleg ezáltal fejlesztik a kreativitásukat is. Az így elkészült finomságokat aztán nemcsak saját részre, de akár ajándékba is adhatjuk szeretteinknek.
Vegán keksz karácsonyra
Hozzávalók (kb. két tepsi kekszhez):
- 200 g dmBio tönkölybúzaliszt T630
- 120 g dmBio extra szűz kókuszzsír
- 100 ml dmBio juharszirup „A” típus
- 50 g darált mandula
- 1 tk só
- 1 bio citrom reszelt héja
Díszítéshez:
- 45 g cukor
- 2 ek keményítő
- 3 tk dmBio mandula
- 1 tk dmBio citromlé
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A porcukor kivételével minden alapanyagot tegyünk egy tálba, majd robotgép segítségével dolgozzuk egynemű tésztává. A kész tésztát csomagoljuk fóliába és pihentessük a melyhűtőben kb. egy órán át.
A tésztát helyezzük két zsírpapír közé majd kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtsuk ki. Egy kiszúróforma segítségével vágjuk ki a kívánt formákat. A tésztát tegyük egy sütőpapírral belelt tepsire és süssük 10-12 percig. A sütemények akkor készülnek el, amikor a szeleken enyhen megbarnulnak. A kihűlt kekszeket mártsuk a cukormázba és hagyjuk, míg meg nem dermed a díszítés.
Dekoráció: A mázhoz nem lesz másra szükségünk, mint cukorra, keményítőre és citromlére és növényi tejre. Szitálja a porcukrot és a keményítőt egy tálba, majd adjuk hozzá a folyékony összetevőket. Keverje addig, míg nem egy sűrű krémet nem kap.