Káposztás lepény: Tökéletes vendégváró falat, amit leves mellé is fogyaszthatsz!

Olcsó, laktató és önmagában is fenséges eledel.
Káposztás lepény
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 12 dkg margarin
- 2 ek tejföl
- 1 db tojás
- fél mokkáskanál só
A töltelékhez:
- 40 dkg savanyú káposzta
- 15 dkg füstölt sonka
- 15 dkg trappista sajt
- 3 db tojás
- 2 ek tejföl
- 2 ek olaj
- 1 dl tejszín
- 1 dl fehérbor
- fél csokor kapor
A kép csak illusztráció
Elkészítés:
A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet a margarinnal, a tojással, a tejföllel és a sóval, majd az egészet tésztává gyúrjuk. Cipót formázunk belőle, és letakarva, hűtőszekrénybe téve 1-2 órán át pihentetjük. A töltelékhez a káposztát alaposan átmossuk, lecsöpögtetjük, majd olajon kevergetve megpirítjuk. A bort ráöntjük, lefedve, kis lángon körülbelül 25 percig pároljuk, amíg a leve elfő. Félretesszük hűlni, azután a vékony csíkokra vágott füstölt sonkával, a reszelt sajttal, a tejföllel, a tejszínnel, a tojásokkal és a felaprított kaporral összekeverjük. A tésztát lisztezett gyúrólapon kerekre nyújtjuk, és egy margarinnal kikent 26 centiméter átmérőjű, alacsony peremű tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy pereme is legyen. A káposztás masszát egyenletesen ráhalmozzuk, és előmelegített sütőben 190 fokon 45 percig sütjük. Melegen, cikkekre vágva tálaljuk.
További két káposztás receptért lapozz!
Fotó: 123rf
Oldalak
