Kalácsmuffin – isteni húsvéti kalács muffin formában sütve
Húsvétkor a kalács nem maradhat le az asztalokról, de mire minden fogást elfogyasztunk, sokszor már nem marad hely neki. A kalácsmuffinban azonban az a jó, hogy egy kosárka nem több, mint 3-4 falat – de azok olyan finomak, hogy úgysem tudtok majd leállni velük.
Hozzávalók – 12 darabhoz
- 12 g friss élesztő
- 200 ml meleg tej
- 400 g liszt
- 1 db tojássárgája
- 50 g puha vaj
- 1 nagy csipet só
- 50 g cukor
- 1 db tojás
Elkészítés
A kalácsmuffin tésztája szinte megegyezik a hagyományos kalácséval. Egy keverőtálba morzsoljuk az élesztőt, felöntjük a tejjel, majd mehet bele a többi hozzávaló is. Nagyon alaposan kidagasztjuk, és lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.
Ezután enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 12 egyenlő részre osztjuk. Egyenként elharmadoljuk a tésztákat és 3 kis rudat sodrunk belőlük, mintha kalácsot készítenénk. Befonjuk őket, a két végét aláhajtjuk, és papírral kibélelt muffinsütő formába tesszük, lefedjük, és 15 percig meleg helyen hagyjuk kelni.
Ezután lekenjük a tojással, és 200 fokos sütőben 5 percig sütjük, majd levesszük a hőmérsékletet 180 fokra, és további 15-20 percig sütjük, akkor jó, ha már szép barna a teteje.
Tipp: ha megkened egy kis lekvárral, vagy nutellával, még ínycsiklandozóbb lesz.